Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul SUA în România, critici dure la adresa Huawei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 august 2020 Etichete: , , , ,

Într-un editorial intitulat „Haideți să întâmpinăm Revoluția 5G, nu Revoluția Culturală”, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a încercat să argumenteze împotriva dezvoltării rețelelor 5G cu compania de stat chineză Huawei. 

Adrian Zuckerman a acuzat Huawei de implicare în activități infracționale și de faptul că ar fi ajutat Iranul să evite sancțiunile.

„Huawei rămâne alegerea greșită. De ce? Pentru că națiunile nu trebuie să încredințeze securitatea cetățenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspirații, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite sau pentru că a ajutat Iranul să evite sancțiunile menite să oprească țara de la finanțarea terorismului. Huawei a fost implicată în infracțiuni și comportament infracțional din Republica Cehă până în Sierra Leone și în nenumărate țări aflate între ele. 5G este o revoluție în tehnologia digitală, nu doar o evoluție și trebuie să fie sigură. Așa cum se dezvoltă acum internetul, mă simt confortabil ca telefonul meu inteligent să vorbească mașinii mele, dar refuz să ​îl las să comunice cu comuniștii chinezi și cu statul lor care supraveghează tot. România trebuie să ia o decizie și trebuie să țină cont de securitatea sa, de alianțele sale, de istoria sa și cu cine vrea să facă afaceri.”

Ambasadorul american a sancționat în editorialul său și numeroasele încălcări ale drepturilor omului petrecute în China.

„În timp ce România își decide viitorul digital, dau un simplu sfat care m-a ghidat pe mine decenii întregi: ”Când cineva îți arată cine e, crede-l de la început”. Aceste cuvinte spuse de poeta americană și activistă pentru drepturile omului Maya Angelou sunt foarte adevărate. Și i-aș întreba pe cei care vor standarde flexibile pentru securitatea digitală a cetățenilor lor, sau care vor să deschidă calea comuniștilor chinezi pentru a controla infrastructura României: ce altceva ar trebui să demonstreze Partidul Comunist Chinez pentru a-l crede? Nu este expansiunea teritorială de ajuns, lagărele de concentrare pentru uiguri nu arată cu cine avem de-a face? Comportamentul Chinei în Tibet sau încălcarea drepturilor omului în Hong Kong nu vă arată nimic?”

În același timp, Adrian Zuckerman a lăudat autoritățile române pentru memorandumul semnat cu Guvernul american pentru reducerea riscurilor generate de investițiile chineze și implicarea acestora în rețelele 5G.

„Președintele Iohannis, ca și Președintele Trump, a abordat această chestiune dintr-o perspectivă clară și informată din istorie. Eforturile Președintelui Iohannis de a încheia munca începută acum 30 de ani și de a curăța România de ultimii baroni roșii și moștenirea lor coruptă sunt lăudabile. Acum un an, Președintele Iohannis a promis împreună cu Președintele Trump să evite riscurile de securitate generate de investițiile chineze și implicarea acestora în rețelele 5G. Președintele Iohannis a fost la fel de clar când a spus: ”Nu vrem să ajungem ca sistemele esențiale să fie operate de companii care nu sunt de încredere”. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a fost empatic când a vorbit despre efectele cu adevărat negative pe care le-ar avea adoptarea tehnologiei chineze 5G în Europa asupra NATO. ”Încrederea în furnizorii chinezi de 5G ar putea provoca perturbări, manipulări și spionaj asupra sistemelor esențiale ale partenerilor noștri. Ar putea, de asemenea, să pună în pericol capacitățile noastre de partajare a informațiilor și comunicațiilor și, prin extensie, ar putea periclita alianțele noastre”. Din fericire pentru România, guvernul Orban a făcut din memorandumul bilateral 5G un pilon de susținere a platformei de securitate cibernetică”, consideră Adrian Zuckerman.

În plus, ambasadorul american a acuzat Huawei că nu îndeplinește standardele statelor democratice, neavând o structură transparentă a acționariatului.

„Huawei nu reușește să îndeplinească standardele unor țări democrate, pentru că este controlată total de la Beijing. Pe lângă nenumăratele acuzații penale împotriva companiei și a filialelor sale, Huawei nu are o structură transparentă a acționariatului său, este profund neetică și nu poate fi trasă la răspundere de niciun sistem judiciar imparțial din China”, a mai spus ambasadorul Adrian Zuckerman.

Întreg editorialul semnat de Adrian Zuckerman poate fi citit pe site-ul Ambasadei SUA în România.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com