Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Ambasadorul SUA în România acuză China de dezinformare: Dacă autoritățile chineze ar fi tras semnalul de alarmă la timp, am fi fost scutiți de impactul COVID-19

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 martie 2020 Etichete: , , , ,

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a scris un editorial publicat pe site-ul Ambasadei, în care acuză China de dezinformare pe tema pandemiei COVID-19. 

Adrian Zuckerman a reamintit că originea COVID-19 se află în China, ca răspuns la încercările de mistificare a acestui aspect propagate de diplomația de la Beijing.

„Faptul că epidemia a avut originea în Wuhan, provincia Hubei şi faptul că guvernul chinez a ştiut primul despre ea nu pot fi puse la îndoială. Este probabil ca virusul să fi circulat în Wuhan de la mijlocul lunii noiembrie şi relatări de presă credibile indică faptul că guvernul chinez ştia despre izbucnirea unor cazuri locale pe 17 noiembrie 2019. Medicii chinezi din primele linii au încercat cu disperare să îi trateze pe primii pacienţi în timp ce au înştiinţat autorităţile guvernamentale provinciale şi centrale ale Republicii Populare Chineze despre apariţia acestui nou virus asemănător SARS.”

Ambasadorul a acuzat China de cenzurarea principalilor avertizori din Wuhan.

„Chiar mai rău, autorităţile chineze i-au cenzurat activ şi i-au pedepsit pe chinezii curajoşi care au încercat să spună adevărul. Li Wenliang, un oftalmolog care s-a îmbolnăvit ulterior şi a murit de această boală, a fost interogat de către autorităţile provinciei şi forţat să semneze o mărturisire că a răspândit „zvonuri false”. Autorităţile Republicii Populare Chineze au făcut tot posibilul să suprime orice informaţie despre răspândirea COVID-19, chiar şi în timp ce medicii chinezi încercau eroic să salveze vieţile a zeci, sute, iar apoi mii de pacienţi care se îmbolnăveau.”

Adrian Zuckerman a este de părere că autoritățile de la Beijing au avut un răspuns tardiv în cazul epidemiei, iar acest lucru ar fi dus la răspândirea virusului la nivel global.

„Dacă aceleaşi autorităţi ar fi făcut ceea ce trebuie şi ar fi tras semnalul de alarmă cu privire la această nouă boală, China, şi de fapt, restul lumii, inclusiv România, ar fi fost scutite de impactul pe care ea l-a avut asupra populaţiilor noastre.”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW