Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul SUA: Companii americane sunt interesate să investească în România în domeniul apărării

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 februarie 2024 Etichete: , , ,

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a ocupat poziția timp de un an și a observat numeroase progrese în această perioadă. Ea consideră că România este acum mai robustă și mai sigură, în mare parte datorită sprijinului oferit de SUA în domeniul securității. În acest sens, ambasadorul a menționat că există interes din partea unor companii americane de a investi în industria apărării din România, potrivit news.ro.

„Am avut şi continuăm să avem trupe americane aici, împreună cu alte trupe NATO. Am asigurat livrarea de noi sisteme de apărare, de exemplu, baterii de rachete Patriot, HIMARS, care vor face România mai capabilă să-şi apere teritoriul şi oamenii, dacă va fi vreodată nevoie. Am ajutat, am lucrat împreună în exerciţii de antrenament, pentru a arăta că putem coopera şi la creşterea descurajării”, a arătat ambasadoarea Kathleen Kavalec într-un interviu difuzat vineri de Digi24.

„Multe dintre companiile care sunt aici s-au extins, şi-au extins operaţiunile, au creat mai multe locuri de muncă”, a spus ambasadoarea oferind exemplul uzinei Ford din Craiova, care a investit aproape 500 de milioane de dolari pentru extinderea liniei de producţie, pentru că va începe să producă aici şi vehicule electrice. În 2023, cei de la Ford au mai angajat 1300 de români, a spus şefa misiunii diplomatice americane.

Ea menționează că a observat și alte situații similare în timpul călătoriilor sale în țară. De exemplu, la Iași, Amazon are o forță de muncă formată din 2000 de angajați.

„Avem companii americane, care sunt cei mai mari angajatori, angajatori privaţi, la Cluj, la Oradea, pe care le-am vizitat, multe dintre marile noastre companii investesc aici, pentru că ele consideră că aceasta este o piaţă puternică, o piaţă cu o forţă de muncă talentată şi potenţial de creştere”, a explicat Kavalec.

Pe de altă parte, reprezentantul SUA a indicat că există interes din partea companiilor americane de a investi în România în sectorul apărării: „De exemplu, muniţia este foarte importantă acum pentru războiul din Ucraina, dar şi pentru apărarea generală în Europa. Deci, cred că vom vedea mai multe investiţii în acest domeniu”, a declarat ea.

În ceea ce privește resursele umane, Statele Unite au extins programul Fulbright pentru România, pentru a facilita schimburile academice. „Am sprijinit guvernul român în eforturile sale de a promova educația privind Holocaustul în școli, ca un exemplu de respect față de minorități. Statele Unite sunt alături în această inițiativă”, a subliniat Kavalec.

Ambasadoarea a evidențiat, de asemenea, că SUA colaborează cu multiple ministere și instituții pentru consolidarea statului de drept, oferind asistență tehnică și furnizând informații despre îmbunătățirea sistemelor de achiziții publice.

„Aşadar, cred că în ultimul an, am luat o relaţie deja puternică şi am făcut-o şi mai puternică, mai practică, cu mai multă securitate, mai multe locuri de muncă şi investiţii şi legături mai strânse între ţările noastre, bazate pe valori democratice comune”, a fost concluzia reprezentantei Washingtonului.

foto: Facebook

Comentarii