Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE: Răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 februarie 2024

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat miercuri, 21 februarie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul principalului opozant al regimului de la Kremlin, Alexei Navalnîi. 

„Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia.

Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu”, a transmis MAE.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, s-a stins din viață în închisoare, a anunțat serviciul penitenciar al Federației Ruse vineri, 16 februarie. Navalnîi avea 47 de ani, se afla în detenție din 2021 și ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a declarat luni, 19 februarie, că „nu există nicio îndoială că regimul Putin este responsabil” în cazul morții acestuia. Șefa diplomației române a făcut aceste declarații la sosirea la reuniunea miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană de la Bruxelles, la care se va alătura și văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW