Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ambasadorul României la Londra cere Guvernului să prelungească termenul de înscriere pentru votul în diaspora

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 10 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, cere Guvernului să prelungească termenul până la care românii din străinătate se pot înscrie pentru a vota prin corespondență, dar si la secții. Acest termen a fost stabilit inițial pentru 11 septembrie. Până acum, 27.387 de români s-au înscris pe site-ul www.votstrainatate.ro pentru a vota la secția de votare și 28.754 pentru a vota prin corespondență. 

„După cum se ştie, mâine, 11 septembrie este prevăzut să se încheie acest proces. Este adevărat că, în aceste 45 de zile de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor din străinătate este surprinzător de redus. Doar aproximativ 55.000 de români s-au înregistrat.

Se poate observa însă că, în ultimele zile, s-a intensificat ritmul de înregistrare. Se poate observa o creştere a apetitului românilor din străinătate pentru înregistrarea pentru votul prin corespondenţă şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare.

De exemplu, în Marea Britanie, în ultimele zile, ritmul de înregistrare a ajuns la peste 800 de persoane pe zi, iar numărul celor care s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă în ultima săptămână este egal cu numărul celor care s-au înscris în primele 35 de zile de când a fost demarată procedura. Românii din Marea Britanie sunt pe primul loc la înregistrare, atât pentru votul prin corespondenţă (7.600), cât şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare (5.400)”, precizează ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

AEP: un vot exprimat la secție costă 50 de euro, un vot prin corespondență costă 25 de euro

Autoritatea Electorală a pus la dispoziția românilor care sunt stabiliți în afara țării portalul www.votstrainatate.ro, unde aceștia se pot preinregistra, astfel încât autoritățile să aiba o evidență cât mai exactă a numărului de secții de votare ce urmează să fie înființate. Potrivit calculelor, pentru funcționarea unei secții de votare este necesară suma de 100.000 de euro. Suma include chiria pe cele opt zile necesare funcționării secției de votare (trei zile destinate votării efective și o zi pentru activitățile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum și remunerația personalului acesteia.

Asta înseamnă că, pentru un vot exprimat prin corespondență statul român cheltuie 25 de euro, în timp ce pentru un vot exprimat la secție, se cheltuie 50 de euro, pentru ambele tururi de scrutin.

INQUAM PHOTOS/Marius Zmărăndescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *