Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul României în Kenya, rechemat în țară după ce a fost acuzat de rasism

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 iunie 2023

Ministerul Afacerilor Externe a demarat procedura de rechemare de la post a ambasadorului României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, după ce diplomatul a ajuns în centrul unui scandal legat de rasism, din cauza unor comentarii pe care le-a făcut în aprilie în timpul unei reuniuni la Națiunile Unite, relatează HotNews.ro.

Totul a pornit de la faptul că, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, ambasadorul român ar fi spus „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, scrie KenyanForeignPolicy.com.

În acest cadru diplomatic, acest comentariu a fost perceput de unii participanţi la şedinţă ca fiind insensibil și lipsit de respect, iar grupul african de diplomați a solicitat clarificări.

Şi secretarul principal al Ministerului de Externe din Kenya, Macharia Kamau, a condamnat remarca ambasadorului român.

Surse apropiate grupului african, citate de publicația kenyană, arată că acesta a trimis un protest oficial atât la Ministerul de Externe din Kenya, cât şi ambasadorului român.

În plus, s-au făcut eforturi pentru a determina o reacţie de la biroul ONU din Nairobi. Directorul general, Zainab Bangura, este însă acuzat că a tratat problema cu prea multă lejeritate.

„Grupul african dorește să se refere la faptul că, încă din 1948, declarația universală a drepturilor omului a proclamat că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi și libertăți stabilite în aceasta, fără nicio distincție, în special în ceea ce privește rasa, culoarea sau originea națională”, scrie în scrisoarea de protest adresată directorului general biroului ONU la Nairobi.

MAE îl recheamă pe ambasador

După ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară, iar Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanșeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată, preciează MAE.

Ministerul nu spune cum a aflat despre incident, ținând cont că Dragoș Viorel Țigău nu a informat ministerul despre incidentul în care a fost implicat, așa cum regulamentul impune.

„MAE precizează că, în mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE, anterior datei de 8 iunie, conform procedurilor și practicilor în vigoare, despre incidentul în cauză, care a avut loc la finalul lunii aprilie 2023”, se mai arată în precizările făcute de instituția condusă de Bogdan Aurescu.

Ambasadorul român din Republica Kenya a prezentat ulterior incidentului scuzele sale, inclusiv în scris, a mai precizat MAE.

„MAE își exprimă speranța că acest episod izolat nu va afecta natura profundă a relației dintre România și țările continentului african, mai ales în contextul în care diplomația română face din dezvoltarea relației cu Africa, bazată pe respect reciproc și parteneriat, o prioritate importantă a acțiunii sale”, se mai arată în anunțul făcut de minister.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW