Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, convocat de MAE rus. Mai mulţi oficiali şi jurnalişti moldoveni au fost interziși pentru „manifestări agresive împotriva Rusiei”. Reacția Chișinăului

By Stratulat Anca , in Fara categorie Stirile zilei , at 11 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, pentru a-i exprima nemulțumirea față de acțiunile considerate ostile ale Chișinăului. Autoritățile ruse au anunțat oficial interzicerea intrării pe teritoriul Federației Ruse pentru mai mulți oficiali și jurnaliști din Republica Moldova. De asemenea, Moscova este deranjată de apropierea Republicii Moldova de Occident, una dintre îngrijorările Rusiei fiind posibilitatea ca autoritățile de la Chișinău să permită antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul său, potrivit Reuters și NewsMaker.

Motivată ca o „replică la acțiunile conducerii moldovenești”, decizia de a interzice intrarea în Rusia a mai multor cetățeni ai Republicii Moldova a fost anunțată fără a furniza alte detalii.

Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, a dezvăluit că printre cei cărora li s-a interzis intrarea la Moscova se află un membru al personalului prezidențial, oficiali guvernamentali și jurnaliști. NewsMaker, care a publicat lista cu aceste 12 persoane, menționează că interdicția vizează inclusiv redactorul său șef adjunct, alături de alți șase jurnaliști de la instituții media de prestigiu din Republica Moldova.

Un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei condamnă „caracterul sistematic” al acțiunilor moldovenești, pe care le consideră îndreptate împotriva cetățenilor ruși. Printre aceste acțiuni se numără „persecuția motivată politic” a jurnaliștilor ruși și de limbă rusă. Declarația MAE rus menționează că „conducerea Moldovei persistă în manifestări agresive împotriva Rusiei”.

„Ambasadorului i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu acţiunile ostile ale Chişinăului. S-a subliniat că în cazul continuării acestor acţiuni, partea rusă îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns suplimentare. Printre aceste acţiuni ostile se numără fapte de persecuţie motivată politic împotriva mass-media ruseşti şi a celor de limbă rusă, care contravin angajamentelor internaţionale ale Chişinăului de a proteja libertatea de exprimare şi drepturile jurnaliştilor. Au devenit sistematice cazurile de discriminare a cetăţenilor ruşi care intră în Moldova, iar refuzurile nejustificate de a permite traversarea frontierei au devenit mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declaraţii agresive de natură anti-rusească”, se arată în comunicatul ministerului condus de Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, Moscova a transmis că este „îngrijorată” de informaţiile apărute în presă despre „planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea forţelor armate ucrainene pe teritoriul moldovean cu participarea instructorilor din ţările NATO”.

„A fost subliniat faptul că un astfel de sprijin, care ar duce la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi la implicarea directă a acesteia în ostilităţi de partea regimului de la Kiev, este inacceptabil”, menţionează în final comunicatul MAE rus.

Reacția Chișinăului

Ca răspuns la măsurile anunțate de Moscova miercuri, Chișinăul a subliniat că nu va ceda intimidării provocate de gesturile ostile ale diplomației ruse și că va continua să își urmeze agenda proeuropeană.

„Decizia Federaţiei Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obişnuite în agenda autorităţilor ruse”, a arătat Igor Zaharov, purtător de cuvânt al MAE de la Chişinău. „În ciuda acestui fapt, Republica Moldova îşi menţine angajamentul ferm în contracararea ingerinţelor externe şi oricăror acţiuni destabilizatoare la adresa securităţii şi suveranităţii noastre”, a asigurat reprezentantul Ministerului de Externe al Republicii Moldova.

foto: MAEIE

 

Comentarii