Friday, May 27, 2022
Jurnalism corect


Ambasadorul britanic în România, despre decizia CEDO în cazul Kovesi: Acest caz va rămâne unul de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie, nu doar în România

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 29 mai 2020 Etichete: , , ,

Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, spune că decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi reprezintă “o realizare notabilă”.

Ambasadorul britanic în România a transmis un mesaj la aniversarea a 15 ani de activitate a Directoratului General Anticorupţie

„În acest sens, recenta Hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care i-a dat câştig de cauză fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, stă drept mărturie a eficienţei eforturilor instituţiilor implicate în combaterea anticorupţiei în România. Acest caz va rămâne unul de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie, nu doar în România, dar şi în alte ţări care se confruntă cu această problemă. Suntem astfel încurajaţi să credem că toate eforturile de a combate şi stopa fenomenele de corupţie vor fi întărite şi vor beneficia în continuare de susţinere la nivel internaţional„, a afirmat Andrew Noble.

Diplomatul a menționat că lipsa de progres a României în domeniul combaterii corupției a fost adesea criticat.

„Este adevărat că de multe ori de-a lungul timpului, eforturile în combaterea corupţiei nu au fost uşoare şi că Uniunea Europeană a fost critică la adresa lipsei de progres a României în acest domeniu. Sunt convins însă că prin nivelul adecvat de expertiză şi devotamentul necesar de a continua eforturile în acest sens, România poate să-şi îndeplinească obiectivele de a fi o ţară în care statul de drept şi legea domnesc pe deplin, iar corupţia nu afectează instituţiile statului şi, implicit, pe cetăţeni”, a spus ambasadorul britanic.

Ambasadorul a mai vorbit și despre buna colaborare dintre Marea Britanie şi România.

„Sunt convins că această colaborare excelentă va continua şi va fi chiar şi mai complexă pe viitor, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două ţari. Am încrederea că eforturile şi bunele intenţii ale Direcţiei Generale Anticorupţie şi ale Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti vor duce pe viitor la realizarea şi consolidarea unor rezultate de succes pentru ambele părţi”, a spus Andrew Noble.

Ambasadorul britanic Andrew Noble spune că, mulţumită ajutorulu experţilor Home Office din Marea Britanie şi experţilor spanioli, „Direcţia Generală Anticorupţie este prima structură care a creat şi a implementat de la zero un set complet de iniţiative preventive anticorupţie”.

„O realizare notabilă, la care a luat parte şi Marea Britanie, atât în perioada de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, cât şi după, prin contribuţia la eforturile de consolidare a instituţiei şi a expertizei acesteia în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei şi a promovării integrităţii”, a spus el.

Diplomatul a mai spus că lupta anti-corupţie este în continuare “una dintre ariile prioritare pentru România”.

„România este una dintre cele mai curajoase ţări din estul continentului, prin crearea de instituţii cu mandate clare de combatere a corupţiei la toate nivelurile, inclusiv la nivel înalt, instituţii ce şi-au demonstrat în timp rezilienţa şi devotamentul faţă de o misiune deloc uşoară. Chiar şi în perioade dificile, când aceste instituţii nu au avut parte de sprijin politic, ele au continuat totuşi să-şi respecte mandatul şi să-i aducă în faţa legii pe cei care se aflau vinovaţi de acte de corupţie”, a susţinut diplomatul, citat de news.ro.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW