Ambasada Ucrainei susține că Legea criticată de România este „un pas semnificativ” în protejarea drepturilor minorităților naționale
Ambasada Ucrainei la București susține că Legea minorităților naționale, care a stârnit mai multe critici la București, inclusiv din partea autorităților, este un „pas progresiv și semnificativ” în respectarea drepturilor minorităților naționale.
Ambasada Ucrainei a transmis, sâmbătă, un punct de vedere referitor la „informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea” în ceea ce privește Legea minorităților naționale.
„Cu părere de rău, chiar și în condițiile războiului pe scară largă al federației ruse împotriva Ucrainei, precum și a sprijinului puternic al Ucrainei din partea autorităților și a poporului român, se difusează mituri cu privire la statul, care apără cu prețul vieții cetățenilor săi independența, libertatea și democrația întregii Europe”, se arată în punctul de vedere al Ambasadei Ucrainei la București.
Reprezentanții Kievului mai susțin că Legea îmbunătățește „reglementarea exercitării drepturilor și libertăților persoanelor aparținând minorităților, precum și asigurarea standardelor europene de protecție a drepturilor comunităților naționale prin crearea unor mecanisme adecvate pentru implementarea acestora”.
Totodată, Ambasada ucraineană a mai menționat că se așteaptă la semnarea unui Protocol de colaborare între Ministerele Educației din România și Ucraina, în care sunt incluse „condiții corespunzătoare de educație în limba maternă pentru reprezentanții minorității române din Ucraina și reprezentanții minorității ucrainene din România”, agreat în anul 2021.
„Reieșim în continuare din importanța excepțională de consolidare a încrederii reciproce și cooperării dintre Ucraina și România în contracararea agresiunii ruse împotriva Ucrainei și prevenirea difuzării manipulărilor care pot diviza și juca în mâna agresorului”, au mai subliniat reprezentanții diplomației de la Kiev.
Totodată, reprezentanții guvernului ucrainean au subliniat și o serie de reglementări, despre care spun că sunt principalele realizări ale Legii:
- „afirmarea drepturilor minorităților (comunităților) naționale din Ucraina, în primul rând, dreptul la autoidentificare, libertatea asociațiilor civice și a adunărilor pașnice, libertatea de exprimare a opiniilor și convingerilor, de gândire, de expresie, de conștiință și de religie, de a participa la viața politică, economică, socială, la utilizarea limbii și la educația în limbile minorităților (comunităților) naționale, precum și păstrarea identității culturale a minorităților (comunităților) naționale.
- afirmarea competențelor organului central de autoritate executivă, care asigură implementarea sistematică și cuprinzătoare a politicii de stat în domeniul de protecție a drepturilor și libertăților persoanelor aparținând minorităților (comunităților) naționale, ce respectă standardele europene.
- afirmarea dreptului de a crea organe consultative cu minoritățile naționale în cadrul organelor executive de stat la diferite niveluri
- afirmarea posibilității de a crea centre ale minorităţilor naţionale în centre regionale sau localități stabilite, în scopul de a lua în considerare interesele persoanelor aparţinând minorităţilor (comunităţilor) naţionale.
- minoritățile (comunitățile) naționale pot utiliza limba maternă în mass-media, în interacționarea cu autoritățile.
Legea, adoptată în decembrie, a stârnit o serie de critici din partea oficialilor de la București și a fost unul dintre subiectele abordate inclusiv de președinții Klaus Iohannis și Volodîmîr Zelenski, în ultima discuție dintre cei doi șefi de stat, de la începutul anului.
Sursă foto: Președinția Ucrainei
Comentarii