Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Ambasada SUA la Bucureşti: Congresul SUA a adoptat proiectul de lege privind strategia de securitate şi dezvoltare a Mării Negre

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 14 decembrie 2023

Reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti au anunţat joi, 14 decembrie, că a fost adoptat de către Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) proiectul de lege privind strategia de securitate şi dezvoltare a Mării Negre. Astfel, Congresul a decis ridicarea nivelului de elaborare a strategiei la nivelul preşedintelui SUA, iar Legea merge la promulgare la preşedintele Joe Biden.

Astfel, Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii a aprobat joi legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act / NDAA), după ce aceasta fusese aprobată, miercuri, de către Senatul SUA, precizează postarea de joi, pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA în România.

În cadrul NDAA, a fost aprobat, cu modificări, proiectul de lege privind strategia de securitate şi dezvoltare a Mării Negre, introdus ca amendament de către senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney.

„Congresul Statelor Unite confirmă în plen importanţa geostrategică a regiunii Mării Negre şi creează un cadru superior de angajare în zonă prin solicitarea adresată preşedintelui SUA de dezvoltare a unei strategii inter-agenţii cu privire la Marea Neagră. În premieră, Congresul SUA aprobă prin lege un pachet cuprinzător pentru regiunea Mării Negre, cu direcţii de acţiune pe domenii strategice: securitate şi apărare, economie, energie sau rezilienţă democratică, în coordonare cu aliaţii şi partenerii, inclusiv NATO şi UE. Adoptarea acestui proiect de lege reprezintă un succes pentru România, după o activitate perseverentă şi pro-activă în relaţia cu Congresul SUA”, a punctat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, conform sursei citate.

În calitate de aliat şi partener strategic al SUA, precum şi de ancoră în regiune, România a susţinut constant, consecvent şi pro-activ întărirea angajamentului american la Marea Neagră, cu efecte pozitive în direcţia securităţii şi prosperităţii ţării noastre şi a regiunii. Numeroşi membri ai Congresului SUA, atât din Partidul Democrat, cât şi din Partidul Republican, au susţinut acest proiect, mulţi dintre aceştia fiind prieteni dedicaţi cauzei României.

Textul Black Sea Security and Development Strategy este disponibil în legea privind autorizarea bugetului apărării SUA – NDAA (link în comentarii). În raport cu textul adoptat de Senatul SUA în luna iulie, în urma procesului de mediere a NDAA, Congresul a decis ridicarea nivelului de elaborare a strategiei de securitate şi dezvoltare a Mării Negre la nivelul preşedintelui SUA, mai arată sursa menţionată.

Totodată, a concentrat direcţiile de acţiune subsumate strategiei către obiective şi proiecte cu finalitate vizând: asistenţa de securitate pentru aliaţii şi partenerii regionali, consolidarea securităţii energetice regionale, identificarea de oportunităţi pentru investiţii străine directe din partea SUA, gestionarea împreună cu aliaţii şi partenerii a efectelor coerciţiei economice a Rusiei şi Chinei, creşterea angajamentului SUA în planul economic şi al dezvoltării infrastructurii.

Legea privind autorizarea bugetului apărării SUA – NDAA urmează a fi înaintată preşedintelui SUA pentru promulgare.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW