Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ambasada României în Germania, detalii importante pentru lucrătorii sezonieri: Nu semnați documente ale căror conținut nu îl înțelegeți

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2020 Etichete: , ,

Ambasada României în Germania a anunțat mai multe detalii importante pentru lucrătorii sezonieri în domeniul agricol din Germania. Astfel, potrivit guvernului federal german, începând cu data de doi aprilie 2020, în perioada pandemiei de coronavirus, transportul muncitorilor sezonieri se efectuează exclusiv cu avionul.

De asemenea, autoritățile germane au extins perioada de muncă sezonieră de la 70 de zile la 115 zile, luând în considerare situația specială generată de pandemia Covid-19.

Mai mult,  Asociația Fermierilor din Germania – Deutscher Bauernverband – a organizat cu acordul și sprijinul guvernului federal german – aducerea lucrătorilor sezonieri români în Germania.

Contractul de muncă semnat cu angajatorul german este foarte important. În conformitate cu prevederile legale acesta trebuie să cuprindă informații legate de: datele de identificare ale angajatorului, datele de identificare ale angajatului, perioada desfășurării contractului, locul de muncă, salariul, data scadentă a salariului, timpul de lucru, numărul zilelor de concediu de odihnă, termenul de preaviz în cazul rezilierii contractului de muncă, contractul de muncă colectiv aplicabil.

ATENȚIE !!! Este important ca lucrătorii români SĂ NU SEMNEZE DOCUMENTE ALE CĂROR CONȚINUT NU ÎL ÎNȚELEG !!! Solicitați informații detaliate angajatorului, solicitați ajutor colegilor care vorbesc limba germană !!!

Salariul minim pe care angajatorul este obligat să îl plătească angajaților agricoli sezonieri este de 9,35 euro brut pe oră. Este important ca în momentul plății salariului – angajatul să primească și un document care este asemănător “fluturașului de salariu” din România.

De regulă – plata salariului se efectuează cel târziu la sfârșitul lunii care urmează lunii în care angajatul a lucrat pentru angajator. Exemplu: Dl. X lucrează pentru firma angajatoare începând cu data de 01 martie 2020. Cel târziu la sfârșitul lunii aprilie 2020 – Dl. X – trebuie să primească salariul aferent lunii martie 2020”, a postat pe Facebook Ambasada României în Germania.

Totuși, există posibilitatea ca plata integrală a salariului să se realizeze la sfârșitul muncii sezoniere, însă acest aspect trebuie discutat cu angajatorul de la început.

În toată perioada în care munciți ca lucrător sezonier aveți dreptul de a primi bani de la angajator pentru a vă asigura toate cele necesare traiului zilnic. Este important să se țină o socoteală exactă a acestor bani care fac parte din salariul ! Este important ca lucrătorul să solicite lunar un decont !

Programul normal de lucru pentru 6 zile lucrate pe săptămână este de 48 ore. Lucrătorii au dreptul de a fi plătiți pentru toate orele de muncă efectuate inclusiv cele suplimentare. Fiecare oră de muncă suplimentară trebuie plătită cel puțin cu salariul minim (9,35 euro brut).

Este foarte important ca fiecare lucrător să își țină o evidența a orelor lucrate în fiecare zi a săptămânii. Astfel, lucrătorul va avea o evidență proprie care poate fi folosită la nevoie. Această evidență poate fi folosită și în momentul în care angajatorul înmânează fluturașul de plată în care sunt trecute orele lucrate în luna respectivă de angajat, conform evidenței ținute de angajator”, mai transmite Ambasada.

Potrivit sursei citate, echipamentele și uneltele de lucru trebuie puse la dispoziția angajatului de către angajatori, legea nu permite scăderea contravalorii acestora din salariul angajaților.

Femeile însărcinate beneficiază de o protecție sporită nefiind permisă expunerea acestora la substanțe / unelte / utilaje / pericole deosebite care ar putea reprezenta un pericol pentru mamă și/sau pentru făt.

Lucrătorii sezonieri beneficiază de asigurare în caz de accident de muncă sau boală profesională. Angajatorul trebuie să plătească costul acestei asigurări.

Este foarte important ca, în cazul în care lucrătorul sezonier suferă un accident de muncă, accidentul respectiv să fie declarat ca fiind accident de muncă. Angajatul trebuie să anunțe imediat angajatorul în cazul unui accident de muncă.

Lucrătorului sezonier care a suferit un accident de muncă îi este recomandat să îi aducă acest lucru la cunoștință medicului care îl tratează. (Arbeitsunfall = Accident de Muncă)

Este important ca angajatul să solicite de la început informații detaliate despre spațiile de cazare și despre mesele zilnice.

Trebuie să se stabilească dacă angajatul va locui în cadrul spațiilor puse la dispoziție de angajator și dacă va beneficia de mesele puse la dispoziție de către acesta (Atenție ! dacă aceste servicii sunt oferite de angajator și plătite de angajat – sumele trebuie să fie evidențiate în fluturașul de salariu).

În cazul în care spațiul de locuit este oferit de o altă persoană decât angajatorul – trebuie să se încheie un contract de închiriere.

În cazul în care mesele sunt oferite de o altă persoană decât angajatorul – trebuie să se încheie un contract de prestări servicii”, se mai arată în mesajul Ambasadei Române în Germania.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/ambasada-romaniei-in-germania-detalii-importante-pentru-lucratorii-sezonieri-nu-semnati-documente-ale-caror-continut-nu-il-intelegeti/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW