Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Am ajuns la un platou al valului 4, dar numărul deceselor nu va scădea prea curând. Explicații de la șefa Societății de Epidemiologie

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 octombrie 2021

România a ajuns la un platou în ce privește valul patru al pandemiei, dar în continuare bilanțul zilnic va anunța cifre destul de ridicate, mai ales la capitolul decese COVID-19. Abia după două săptămâni am putea vedea o scădere a numărului de morți, dacă ne raportăm la numărul zilnic de cazuri noi de coronavirus, care a scăzut în ultimele zile, a declarat pentru Main News președintele Societății Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi.

„Este posibil să ne aflăm în momentul de față la platou, însă ca să certificăm această situație de platou, trebuie să vedem evoluția și în zilele următoare. La numărul de decese este în funcție de numărul de îmbolnăviri în urmă cu mai mult timp. Acum 10 zile. De aceea, dat fiind faptul că în 19 octombrie am avut cel mai mare număr de cazuri, 18.863 de îmbolnăviri, numărul atât de mare de cazuri de atunci se reflectă și în cifrele de decese din aceste zile, care se mențin la acest nivel crescut”, a declarat pentru Main News Doina Azoicăi.

Șefa Societății de Epidemiologie a mai precizat că numărul deceselor înregistrate în 24 de ore ar trebui să scadă în următoarele 10-14 zile, în condițiile în care numărul de noi infecții s-a menținut mai scăzut în această săptămână.

„Așa ar trebui și asta ne indică că am atins platoul și ne așteptăm, noi sperăm că va fi descreștere a numărului de cazuri ulterior”, a mai precizat Azoicăi pentru Main News.

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat vineri, 29 octombrie, că ne aflăm într-un platou al valului patru, dar situația pandemică trebuie monitorizată în continuare.

„Am avut la data de 22 octombrie, 15.410 cazuri noi, astăzi suntem la 12.474. Este clar că suntem acuma deja de câteva zile la un platou, există tendinţa foarte uşoară de scădere, dar încă trebuie monitorizat acest lucru, nu putem să tragem concluzii până nu vedem că e un lucru consistent şi care va fi viteza cu care vor scădea numărul cazurilor noi. Numărul este foarte mare şi în continuare va produce în următoarea perioadă presiune asupra sectorului sanitar, asupra secţiilor de terapie intensivă şi asupra unităţilor de primiri urgenţe”, a afirmat Raed Arafat vineri.

Și secretarul de stat în MAI a spus că în zilele următoare vor mai fi raportate multe decese:

„Chiar dacă există un platou sau o ușoară scădere a numărului cazurilor noi, totuși numărul cazurilor de ATI a crescut. La decese din păcate ne situăm la un număr mare, azi (vineri – n.r.) 481. Am depășit recordul de 500 în ultimele zile. Numărul de decese este corelat și cu numărul cazurilor care se află în terapie intensivă și creșterea acestui număr din terapie intensivă poate să însemne că vom avea în continuare zile cu un număr mare de decese”, a mai spus dr. Raed Arafat.

Situația pandemică din ultima săptămână:

luni, 25 octombrie – 9.187 cazuri noi/ 301 de decese

marți, 26 octombrie – 16.765 cazuri noi/ 523 de decese

miercuri, 27 octombrie – 14.950 cazuri noi/ 512 de decese

joi, 28 octombrie – 13.197 cazuri noi/ 415 de decese

vineri, 29 octombrie  – 12.474 cazuri noi/ 481 de decese

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW