Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Alți 13 români din Turcia, îmbarcați spre România

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 februarie 2023

Alți 13 români au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii, în seara zilei de marți, 7 februarie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Din grup fac parte o mamă cu doi copii, precum și nouă studenți și profesorul coordonator.

Cetățenii români s-au întors în țară prin intermediul unui al doilea zbor umanitar MApN.

Cei 9 studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din Kahramanmaraş, localitate afectată de cutremur.

Aceștia se adaugă celor 8 cetățeni români și 2 cetățeni polonezi repatriați pe parcursul nopții trecute.

MAE reamintește că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat în zona afectată de seisme, cu două autovehicule, în vederea acordării de asistență consulară, preluării grupului de cetățeni români din Kahramanmaraş și asigurării transportului acestora spre Adana.

Astfel, până la acest moment au fost repatriați 21 cetățeni români.

Totodată, la nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenție situațiile a două grupuri de studenți Erasmus, precum și alte situații punctuale.

Unul dintre grupurile de studenți se află în Kayseri, zonă în care, potrivit informațiilor disponibile, cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative. Este vorba de nouă persoane. Dintre aceștia, cinci studenți se vor deplasa spre Ankara, în cursul zilei de miercuri, 8 februarie, în vederea îmbarcării pe un zbor comercial către România. Celelalte patru persoane au decis să rămână în Republica Turcia.

Un alt grup format din șapte studenți se află în Malatya, zonă puternic afectată în urma seismelor, care nu se poate deplasa spre Aeroportul din Adana. Personalul ambasadei este în dialog cu aceștia pentru identificarea unei soluții de repatriere în perioada următoare.

„De asemenea, MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

CITEȘTE ȘI: Prima misiune pentru salvatorii români din Turcia. O familie a fost scoasă de sub dărâmăturile unui bloc

Foto: South Asian Index / Twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW