Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Alte două aeronave F-16 Fighting Falcon au fost aduse în România

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 octombrie 2020

Cea de-a treia și cea de-a patra aeronavă F-16 Fighting Falcon, din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, au fost aduse vineri din Portugalia, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Borcea.

Cel de-al cincilea aparat de zbor din lotul de cinci va fi livrată în primul trimestru al anului 2021.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate.

Context

Achiziția celor cinci aeronave a fost demarată în anul 2019, când a fost semnat și contractul cu Guvernul Portugaliei, din excedentul acestei țări, precum și a unui pachet de bunuri și servicii care include, printre altele, modernizarea avioanelor la un standard superior, elemente de suport logistic și instruirea personalului tehnic ingineresc.

Pentru achiziţionarea pachetului de bunuri şi servicii complementare sunt în curs de atribuire Guvernului SUA contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, specifice Programului Foreign Military Sales – FMS. Programul va permite și creșterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum și crearea capabilității de reparații capitale pentru motoarele ce echipează avioanele F-16.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare 14 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliție aeriană.

Primele două aeronave din noul lot de cinci au sosit în România în luna august a acestui an, iar după intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române și a ultimului avion F-16 Fighting Falcon (prevăzută pentru primul trimestru al anului 2021), toate cele 17 aparate de zbor – în cofigurație M5.2R, vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR.

Sursa foto: MAPN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW