Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Alina Gorghiu a semnat împreună cu omologul italian o Declaraţie privind punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 12 martie 2024

Ministrul justiției, Alina Gorghiu, și omologul italian, Carlo Nordio, au semnat o declarație comună privind dezvoltarea parteneriatului în domeniul justiției între Ministerul român al Justiției și Ministerul italian al Justiției.

Declarația are în vedere stabilirea celor mai bune practici pentru intensificarea cooperării judiciare bilaterale și a fost semnată în contextul vizitei oficiale a ministrei justiției la Roma, la invitația omologului italian.

„Intensificarea cooperării judiciare bilaterale în materie penală este obiectivul acestei misiuni la Roma. Ne axăm pe două dimensiuni importante și pentru Italia, și pentru România: executuarea mandatului european de arestare și transferul de persoane condamnate. În 2023, statul român a adus din Italia 120 de fugari, iar în 2024, până în prezent, au fost predați în țară 24. România dă un mesaj puternic prin aducerea în țară a fugarilor, indiferent de numele lor. Legea e aceeași pentru toți. Nu există tratament preferențial. Executarea pedepsei trebuie făcută în sistemul penitenciar românesc”, a declarat Alina Gorghiu.

S-a decis inclusiv înființarea un grup de lucru între cele două ministere dedicat îmbunătățirii cooperării judiciare în materie penală, în special pentru punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare și recunoașterea hotărârilor judecătorești în materie penală, ocazie cu care se va elabora și un ghid de bune practici în materia aplicării mandatului european de arestare.

Oficialul român a subliniat că mulți români condamnați aleg să fugă în localități arondate anumitor instanțe din Italia pentru că jurisprudența acelor instanțe favorizează respingerea mandatului european de arestare. Astfel, Alina Gorghiu a punctat că există cazuri în care acești fugari ori scapă de pedepse, ori petrec ani de zile în libertate în Italia. „Este greu de înțeles pentru noi și propunem să identificăm soluții împreună cu partea italiană”.

Ministrul italian al Justiției a mulțumit pentru dialogul de la Roma,

„Magistratura italiană găsește soluții conform legii italiene actuale pentru a preda toate persoanele condamnate și solicitate în baza unor mandate europene de arestare în țări din UE, țări prietene, partenere, sigure, ori trebuie găsită o soluție normativă de revizuire a legii italiene. Este inacceptabil ca persoane condamnate corect într-o țară membră UE și deținute în Italia să nu fie predate. Odată ce există o sentință definitivă, nu este rațional ca Italia să nu accepte predarea. Așadar, ori magistratura italiană găsește o soluție, ori vom depune toate eforturile posibile pentru schimbarea legislației. Avem această convingere că situația trebuie schimbată”, a declarat ministrul italian.

La întrevedere, din partea română au participat și Ambasadoarea României în Republica Italiană, E.S. doamna Gabriela Dancău, Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, doamna Alina Corina Corbu, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florin Florența, Procurorul-șef al Direcția Națională Anticorupție (DNA), domnul Marius Voineag și magistratul de legătură al României în Republica Italiană, doamna Laura Ceh.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW