Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Alianța Maghiară din Transilvania, acuzații dure la adresa lui Klaus Iohannis: Atacă metodic comunitatea

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 12 decembrie 2022

Prezidiul Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT) a emis sâmbătă, 10 decembrie, o luare de poziţie privind veto-ul exprimat de Austria şi de Olanda în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), împotriva aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Conform Alianței Maghiarilor din Transilvania, „elita politică de la Bucureşti are şi ea o mare responsabilitate în acest caz”. Totodată, partidul îl acuză pe președintele Klaus Iohannis de „atitudine instigatoare” la adresa comunității, scrie Hirado.hu

În opinia formațiunii politice, România ar fi aderat la Spațiul Schengen dacă dacă ar fi investit „doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România”. În mesaj, partidul a mai transmis că România trebuie să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău.

„Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen”, se arată în comunicatul de presă remis de AMT.

Alianța Maghiară din Transilvania continuă acuzându-l pe președintele Klaus Iohannis de „atitudine instigatoare” la adresa comunității

„Antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat, atitudinea instigatoare a preşedintelui României împotriva comunităţii noastre, precum şi atacurile continue şi metodice împotriva maghiarilor din Transilvania indică de asemenea faptul că România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen”

Respingerea aderării la Schengen poate fi determinată și de faptul că România nu respectă o recomandare a Consiliului Europei privind reprezentarea la nivel de politică locală a comunității, susține Alianța Maghiară din Transilvania.

„Potrivit CNS, ar putea fi de asemenea apreciat ca un gest de bunăvoinţă deschiderea unui dialog cu administraţiile locale din Ţinutul Secuiesc despre articolul 11 din Recomandarea 1201/1993 a Consiliului Europei, care stipulează: <<În zonele, unde persoanele aparţinând de o minoritate naţională formează o majoritate, aceste persoane au dreptul să dispună de o administraţie locală sau autonomă, sau, respectiv, de o situaţie de drept deosebită, corespunzătoare cu situaţia lor istorică şi teritorială, în acord cu legile interne ale statului>>”, se mai arată în mesaj.

Alianța Maghiară din Transilvania a fost formată la începutul lunii noiembrie prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi a Partidului Civic Maghiar (PCM).

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW