Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Liderii alianţei Dreapta Unită cer Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța comasării alegerilor

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 11 martie 2024

Liderii alianţei Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban şi Eugen Tomac au cerut Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională a României ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale. 

Cei trei lideri au transmis către Avocatul Poporului să conteste fără întârziere ordonanța adoptată vineri de Guvernul PSD-PNL.

„Peste 30 de pagini de argumente de neconstituționalitate, asta am adus, astăzi, Avocatului Poporului pe ordonanța dată de Guvernul Ciolacu pentru comasarea alegerilor. Sunt încălcate articole din Constituție, decizii mai vechi ale Curții Constituționale și recomandările Comisiei de la Veneția privind legislația electorală. Ciolacu, Ciucă și Iohannis calcă în picioare democrația românească și drepturile cetățenilor, doar pentru a rămâne la putere, ei și oamenii lor, mufați la banul public. Cer Avocatului Poporului să atace, de urgență, la CCR ordonanța comasării alegerilor, nu are nicio scuză să nu o facă. Practic, i-am scris noi întreaga sesizare, trebuie doar să o depună”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Alianța Dreapta Unită subliniază că Ordonanța de Urgență nr. 21/2024, referitoare la comasarea alegerilor europarlamentare și locale, aduce modificări semnificative în ceea ce privește desfășurarea alegerilor și mandatele aleșilor locali, cu doar trei luni înainte de data programată pentru scrutin, contravenind astfel flagrant standardelor constituționale și internaționale.

De asemenea, perioada electorală, care include procesul de strângere a semnăturilor de susținere, începe la data de 12 martie, ceea ce denotă că ordonanța a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu doar trei zile înainte.

„PSD și PNL au pus în aplicare un sistem discriminatoriu, care îngrădește procesul electoral. A scoate din secțiile de votare un partid cu reprezentare europeană pentru a pune în loc organizațiile aparținând minorităților naționale, care nu au participat la alegerile europarlamentare și nu au reprezentanți de drept în legislativul european, este un atac la adresa democrației. Considerăm că partidele politice parlamentare europene trebuie să beneficieze de condiții egale în procesul electoral, fără nicio îngrădire sau interferență. Este încă o dovadă a faptului că PMP este cel mai hărțuit partid de către Partidul Comasat Român. Vom sesiza toate instituțiile internaționale cu privire la acest abuz fără precedent. Au ciuntit democrația pentru propriul interes”, precizează Eugen Tomac, preşedintele PMP.

OUG-ul privind comasarea alegerilor încalcă mai multe prevederi constituționale, printre care cele referitoare la egalitatea în drepturi, dreptul de vot și dreptul de a fi ales, dar și mai multe decizii precedente ale Curții Constituționale.

Alianța Dreapta Unită arată faptul că Elaborarea unei ordonanțe de urgență pentru comasarea alegerilor și modificarea unor aspecte esențiale, precum mandatul aleșilor locali, nu este justificată, în conformitate cu art. 115 din Constituția României. Calendarul electoral era cunoscut de mult timp, era predictibil, iar comasarea nu este rezultatul unei situații neprevăzute, care nu a fost în controlul decidenților, ci este rezultatul unor negocieri politice care au fost începute târziu și s-au prelungit foarte mult, riscând să pericliteze desfășurarea în condiții bune a alegerilor.

De asemenea, Curtea Constituțională a arătat, în repetate rânduri, inclusiv în Decizia nr. 426/2023, faptul că, cu cât este mai apropiat de data alegerilor momentul modificărilor legislative, cu atât „este mai puternică prezumţia că modificările respective au ca scop crearea unui beneficiu/avantaj pentru partidul politic care le-a adoptat, fiind dictate de interesele sale iminente, şi pot avea ca rezultat manipularea electoratului”.

Nu în ultimul rând, liderii alianței susțin că prin devansarea alegerilor locale pentru ca ele să fie organizate la aceeași dată cu cele europarlamentare, sunt privați de dreptul de a vota tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între noua dată a alegerilor locale și data inițială (în luna septembrie).

Mai mult de atât, prin instituirea unui termen de 60 zile, respectiv reducerea propusă a perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reședinței (vizei de flotant) chiar înainte de alegeri, se vor limita semnificativ drepturile de vot ale multor tineri, lucrători și persoane care se bazau pe legislația existentă.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW