Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Alexandru Rafila susține că își va vaccina împotriva COVID-19 copilul de 11 ani

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 ianuarie 2022

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că își va vaccina fiul în vârstă de 11 ani împotriva COVID-19, odată ce serul va fi disponibil și în România. 

„Aici nu este vorba curaj, e vorba de o manoperă medicală care previne o boală sau posibilele complicaţii şi nu am niciun fel de reţinere în a face acest lucru. Chiar mă întreabă când îl vaccinez. Eu nu pot să îl vaccinez înainte să existe vaccin. El va fi disponibil începând cu ziua de 26 ianuarie (pentru copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani – n.r.). Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie. L-am vaccinat şi împotriva gripei, am făcut-o şi anul trecut. Deja aici am o componentă proactivă, e pregătit şi mă întreabă când urmează să facem acest lucru”, a răspuns Rafila, potrivit Agerpres.

Precizarea oficialului survine în contextul în care mulți părinți sunt reticenți în a-și vaccina copiii împotriva COVID-19, deși serul Comirnaty, produs de Pfizer, a fost aprobat în Statele Unite și Uniunea Europeană.

Doză mai mică la copiii între 5 și 11 ani

La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty (Pfizer) este de 10 µg, mai mică comparativ cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, de 30 µg.

Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile. Vaccinarea se poate efectua atât în centrele de vaccinare stabilite, cât și în cabinetele medicilor de familie.

Riscuri mici, beneficii mari

Conform Comitetului Național pentru Vaccinare, riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani. Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8.7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieți, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4.3 cazuri la 1 milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populația nevaccinată fiind de 0.2 – 1.9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *