Monday, October 25, 2021
Jurnalism corect


Alexandru Rafila, semnal de alarmă către autorități: România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 septembrie 2020 Etichete: , ,

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire la capacitatea țării de a organiza administrarea posibilului vaccin anti-COVID. Reprezentantul României la OMS a declarat că primii care ar putea primi un posibil vaccin ar fi persoanele din categoriile vulnerabile și personalul medical.

Alexandru Rafila consideră că primele persoane care ar putea primi un vaccin anti-COVID ar trebui să fie persoanele din categoriile vulnerabile și personalul medical.

În primul rând, dacă se va reuşi obţinerea unui vaccin într-un timp scurt, pentru că deocamdată discutăm despre vaccinuri-candidat adică unele care nu au fost autorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile şi personalului medical.  Deci categoriile vulnerabile şi personalul medical trebuie vaccinate în primă fază pentru că celelate categorii de tratament – copiii, adulţii tineri – nu trebuie de multe ori spitalizare, iar tratamentul în secţiile ATI şi decesul sunt rare. Atunci e normal să fie prioritate aceste categorii, inclusiv la noi în ţară”, a declarat Rafila, la Digi24.

Reprezentantul României la OMS este îngrijorat cu privire la modul de organizare a autorităților, spunând că România ar trebui să înceapă să se pregătească pentru primirea și administrarea vaccinului cât mai curând.

Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populaţiei din România vaccinul necesar, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile astfel încât să poată fi vaccinate. Să vă spun din ce cauză. Vaccinurile noi, revoluţionare pe bază de ARN trebuie nu transportate congelate, ci congelate la minus 70-80 de grade şi nu există nicio ţară, inclusiv în România, cu o capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipient care conţin gheaţă carbonică şi care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile. Mai mult aceste vaccinuri se vor administra în două doze. Cel mai probabil, multora dintre persoanele beneficiare, pentru că mai ales persoanele vârstnice au nevoie de o stimulare imunitară mai consistentă, şi cred că lucrul acesta este extrem de important – să avem o strategie şi o logistică organizată. Eu sunt foarte îngrijorat, văzând aşa cum ne mişcăm în zona organizatorică, că va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeană şi-a făcut treaba, România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata. Cred că lucrul acesta trebuie de acum început, încât în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil să poată fi administrat într-un timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a adăugat Alexandru Rafila.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW