Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Alexandru Rafila: Până la toamnă putem avea un medicament care împiedică forme grave ale COVID-19

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, s-a arătat optimist că până la toamnă ar putea fi definitivat un medicament omologat pentru COVID-19.Într-un interviu acordat Mediafax, Alexandru Rafila a vorbit despre rezultatele încurajatoare ale antiviralului Remdesivir.

„Acesta ar fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, practic împiedică replicarea virală. Ar fi primul medicament etiologic şi faptul că din cei 125 de pacienţi cu forme grave care au fost trataţi evoluţia a fost favorabilă şi chiar rapid favorabilă – după câteva zile de terapie pacienţii au putut fi mutaţi din secţiile de terapie intensivă şi după încă câteva zile au putut fi externaţi – oferă o speranţă extrem de puternică. Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care provoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor la risc”, a spus Alexandru Rafila.

Medicul a explicat că în eventualitatea unui al doilea val de COVID-19, care ar putea fi înregistrat spre sfârșitul anului, România ar putea fi mai bine pregătită decât acum.

„Ar trebui să ne apropiem de o situaţie în care activitatea socială, activitatea economică să se apropie de normal, mai ales că, în cursul sezonului rece, cum se întâmplă de obicei la infecţiile virale cu transmitere respiratorie, există o creştere a numărului de cazuri şi atunci putem fi mai bine pregătiţi pentru un eventual noul val care ar putea să fie înregistrat spre sfârşitul acestui an”.

Medicamentul Remdesivir ar putea ajunge și în România pentru a fi testat. Rafila a declarat că în acest sens s-a făcut o solicitare prin OMS, iar după aprobarea protocolului de Agenția Națională a Medicamentului, Remdesivir va trata și pacienți români.

„Am făcut o aplicaţie prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca ţara noastră să fie inclusă în cadrul unui studiu care include 27 de ţări. El presupune administrarea acestui medicament în paralel cu cele care sunt introduse în protocoalele terapeutice naţionale, sperăm să obţinem cât mai repede aprobarea de la Agenţia Naţională a Medicamentului, care trebuie să avizeze protocolul propus de către OMS şi, într-un timp cât mai scurt, eu sper o săptămână, maximum două, să putem încheia aplicaţia, iar pacienţii din România să poată beneficia de acest medicament. Pe de altă parte, există şi o altă posibilitate, în perioada imediat următoare, care se referă la studii organizate chiar de compania producătoare”, a declarat Alexandru Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW