Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Alexandru Rafila: Epidemia de rujeolă este o consecinţă a acumulării unei cohorte, adică a unui număr mare de copii care nu sunt vaccinaţi

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat joi, la Timișoara, că epidemia de rujeolă este rezultatul acumulării unei cohorte, referindu-se la un număr semnificativ de copii care nu au fost vaccinați, rămân neprotejați. El a subliniat că măsurile de sănătate publică sunt recomandate atât de Centrul European de Control al Bolilor, cât și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit news.ro.

Ministrul Sănătății a explicat că declarația de situație epidemică pentru o perioadă limitată, în contextul răspândirii rujeolei în numeroase județe ale țării, deschide posibilitatea administrării unei doze suplimentare de vaccin trivalent pentru rubeolă-rujeolă-oreion la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni. Această măsură vizează recuperarea restanțelor, adică a copiilor care nu au fost vaccinați deloc sau au primit doar o doză până în prezent.

„Această situaţie a apărut din cauza reducerii acoperirii vaccinale la nivel naţional, doar 78 % pentru prima doză, 62 % pentru doza a 2-a de vaccin rubeola rujeola oreion, este o consecinţă a acumulării unei cohorte, adică a unui număr mare de copii care nu sunt vaccinaţi, nu sunt protejaţi”, a mai spus Rafila, precizând că lucrul acesta s-a întâmplat şi în alte ţări, nu este unic pentru România.

Rafila a subliniat că măsurile de sănătate publică sunt recomandate atât de Centrul European de Control al Bolilor, cât și de Organizația Mondială a Sănătății, cu scopul de a reduce consecințele unei eventuale răspândiri epidemice a rujeolei. Alexandru Rafila a adăugat că există o țintă globală de eliminare a acestei boli ca problemă de sănătate publică. Referitor la riscul apariției altor boli în contextul scăderii ratei de vaccinare, ministrul a menționat că „vaccinurile devin victime ale propriului succes”.

”Prin vaccinare şi a mea, a dumneavoastră, a copiilor dumneavoastră, multe dintre bolile pe care de care am auzit dar nu le-am mai văzut, am auzit de difterie, eu personal nu am văzut niciun caz de difterie, am auzit de poliomielită, nu am văzut niciun caz de poliomielită, am văzut e adevărat oameni care aveau sechele de poliomielită, adică consecinţele infecţiei, dar toate aceste boli care aparent au dispărut se numesc în pericol de reemergenţă adică de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import dar nu trebuie să lăsăm garda jos pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii şi nu ne dorim niciun fel acest lucru. Gândiţi-vă că avem la frontieră un război şi acolo, în Ucraina sunt probleme cu siguranţă legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW