Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Alexandru Rafila, despre ridicarea stării de alertă: Am propus o renunțare etapizată la restricții. A fost o decizie a Guvernului

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 15 martie 2022

Ridicarea bruscă a restricțiilor impuse în timpul pandemiei de COVID-19 a fost decizia Guvernului, nu a ministrului Sănătății, după cum a explicat marți, 15 martie, Alexandru Rafila. 

Trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătăţii a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecinţa încetării stării de alertă a fost şi anularea acestor restricţii, care au funcţionat pe durata stării de alertă. Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esenţiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecţiei cu noul coronavirus”, a declarat, marți, Alexandru Rafila, citat de News.ro.

În cadrul unui interviu acordat RFI, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă a existat, în cadrul Guvernului, un acord pentru ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor.

Eu am expus aceste argumente chiar cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă şi am propus o renunţare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este niciun fel de problemă, lucrurile sunt aşa cum le cunoaştem cu toţii. Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viaţa normală, important este să o facem cu precauţie, cu responsabilitate, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică şi să asistăm la o creştere a numărului de cazuri internate în spitale”, a adăugat ministrul.

Ministrul Sănătății a explicat că, deși numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut, România încă se află în scenariul în care varianta Omicron a COVID-19 se află în transmitere comunitară.

Sper ca acest trend descendent să continue şi numărul de cazuri din spitale să nu înceapă din nou să crească. Ăsta cred că trebuie să fie principalul lucru pentru care trebuie să lucrăm cu toţii. E mai puţin semnificativă acum o analiză de natură politică, cum îmi sugeraţi dumneavoastră, important este să avem un răspuns favorabil în ceea ce priveşte sănătatea publică”, a menționat oficialul.

Întrebat dacă se așteaptă la o creștere a numărului de noi cazuri de coronavirus, Rafila a menționat că „încă nu este suficient timp, avem doar o săptămână”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW