Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Alexandru Rafila, despre relaxarea restricțiilor: Trebuie să se redeschidă diverse tipuri de magazine / Adunările de mare amploare nu vor fi reluate în acest an

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2020 Etichete: , ,

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că relaxarea restricțiilor după data de 15 mai va fi făcută gradual. Cu toate acestea, estimează că adunările mari de oameni, precum spectacolele și evenimentele sportive, nu vor fi reluate în acest an.

„În ceea ce privește adunările, eu nu cred că în acest an adunările de mare amploare vor fi reluate, este o părere personală. Probabil că între 50 și 100 de persoane o să fie un interval acceptabil, dar trebuie raportat la un anumit spațiu. Dacă spațiul e mic, distanțarea nu se poate produce. Concerte de mare amploare în aer liber eu nu cred și nu cred că o să fie în nicio țară”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Pe de altă parte, Rafila spune că este necesară reluarea după data de 15 martie a unor servicii care au fost suspendate, precum cele din cabinetele stomatologice sau frizerii.

„În ceea ce privește mall-urile, eu cred că trebuie să se redeschidă diverse tipuri de magazine, de unități comerciale. Trebuie să găsim o soluție. Cabinetele stomatologice, una sunt urgențele și una e să nu tratezi diverse afecțiuni. Cabinetele trebuie să ne gândim cum să le repornim după data de 15 mai, mai ales că în cabinetele stomatologice există echipament de protecție. Frizeriile, coaforul, toate țin de o viață normală și trebuie să existe un acces la astfel de instituții. Nu știu dacă mall-urile în sine se vor redeschide pentru că sunt zone aglomerate”.

Alexandru Rafila: Mi se pare total nepotrivit intervalul 11-13 pentru persoanele vârstnice

Totodată, Alexandru Rafila a explicat că este necesar să fie modificat orarul în care persoanele de peste 65 pot să părăsească locuința, odată cu creșterea temperaturilor.

„În plus, față de aceste măsuri sunt și alte recomandări pe care le dă OMS pentru activitatea fizică a copiilor. Ar trebui să aibă în fiecare zi o activitate fizică individuală, o activitate fizică pentru persoanele vârstnice, în casă sau în afară și să ne gândim și la alte elemente care să facă acceptabilitatea măsurilor de distanțare care se vor menține încă o perioadă de timp. Trebuie să suplimentăm la orele de vârf mijloacele de transport, nu să le reducem. Mi se pare total nepotrivit intervalul 11-13 pentru persoanele vârstnice, odată cu venirea căldurii. Aș alege mai degrabă primele ore ale zilei sau seara”.

Declarația lui Alexandru Rafila a avut loc după anunțul președintelui, Klaus Iohannis, că a venit timpul ca autoritățile să se gândească la un plan de relaxare pentru restricțiile impuse în România. Șeful statului a spus că dacă situația va evolua în bine, după data de 15 mai am putea intra „într-o fază de relaxare”.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW