Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Alexandru Rafila: Cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Săptămâna viitoare vor fi și 50.000 de cazuri pe zi

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 1 februarie 2022

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat luni seara, 1 februarie, că până la sfârșitul lunii martie, lucrurile ar putea reveni la normal, din punct de vedere al pandemiei de COVID-19. Social-democratul a explicat că se referă la starea de alertă și, prin urmare, la restricțiile care vin odată cu prelungirea acesteia pe teritoriul țării noastre.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru (…)

Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja, modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut”, a declarat, marţi seară, la TVR, Alexandru Rafila, citat de News.ro.

De menționat este că declarația ministrului Rafila este făcută în ziua în care România a înregistrat, în ultimele 24 de ore, un record absolut al cazurilor noi de COVID-19 de la începutul pandemiei în țară – 40.018 de infecții, raportate de autorități în ultimele 24 de ore.

De altfel, potrivit sursei citate, Rafila a și explicat că încă nu am ajuns în vârful valului 5 al pandemiei. Săptămâna viitoare ne putem aștepta la 50.000 de cazuri zilnice, după cum a explicat medicul.

„Încă nu suntem în vârf, ne apropiem de vârf. Avem în faţă circa 10 zile dificile. Suntem pregătiţi, zic eu, şi din punct de vedere al sistemului de sănătate, sigur, nu nelimitat, adică nu putem să ne asumăm o pregătire (…) Este un scenariu maximal, personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend crescător.

O să vă spun că am urmărit cu foarte mare atenţie informaţiile de la OMS care dă o informare zilnică apropo de ce se întâmpă din toate ţările care ţin de regiunea europeană a OMS. Informaţiile pe care le avem este că această creştere continuă, dar cu viteză mai mică. Reducerea vitezei de creştere este primul semn că ne apropiem de un platou care probabil că va fi înregistrat pe parcursul săptănânii viitoare”, a completat ministrul Rafila.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW