Friday, May 27, 2022
Jurnalism corect


Alexandru Rafila: Carantina trebuie și explicată. Dacă primarul spune că e abuzivă, nu face decât să alimenteze mai multă neîncredere

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 28 iulie 2020 Etichete: , , ,

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că măsura carantinei locale trebuie explicată oamenilor de autoritățile locale, care trebuie să dea și propriul exemplu. Dacă autoritățile locale sunt cele care contestă măsura carantinei, efectele asupra oamenilor vor fi negative, adaugă el.

Medicul spune că măsura carantinei unei localități mici și-a dovedit eficiența, amintind de cazul Țăndărei, localitate băgată în carantină în perioada stării de urgență.

Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Cu o condiție: a explicării. Dacă faci doar carantină și nu explici suficient – și explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii.

Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității.

Inclusiv exemple personale ale autorităților locale privind respectarea măsurilor de carantină cred că sunt esențiale.

Trebuie să le explic oamenilor: această măsură e pe timp limitat, o iau pentru 2 săptămâni, depinde de voi să reluăm activitățile cât mai repede. Trebuie să existe un impuls motivațional pentru oameni, care să fie participativi la această decizie”, a spus medicul, la Digi24.ro.

Rafila adaugă că oamenilor trebuie să li se explice în continuare necesitatea respectării măsurilor de siguranță, chiar dacă educarea lor nu va avea efect de pe o zi pe alta.

„Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, cred că e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”, a spus medicul.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW