Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Alexandru Nazare iese la atac, după ce a fost demis de Florin Cîțu: A spus că decizia are legătură cu „echipa”. Posibil s-a referit că nu îl susțin în campania pentru poziția de președinte PNL

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 8 iulie 2021

Alexandru Nazare a explicat motivele pentru care a refuzat să își dea demisia din funcția de ministru al Finanțelor, menționând că premierul i-ar fi cerut acest lucru cu o zi înaintea unei emisiuni de împrumuturi, lucru ce ar fi afectat condițiile pe care România le-ar fi putut obține pe piețele externe. Fostul ministru al Finanțelor îl acuză pe Florin Cîțu că ar fi luat decizia de remaniere pentru că nu s-a implicat direct în campania internă din PNL.

Ieri(n.r. miercuri), în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obținute și reflectate în execuția bugetară și evaluările instituțiilor financiare internaționale, luând în calcul și modul în care permanent a apreciat activitatea mea și a colegilor din Ministerul Finanțelor, nu consider că aș avea vreun motiv sa îmi asum o demisie atât timp cât am apărat cu onestitate și bună credință interesele financiare ale României”, a scris Alexandru Nazare pe Facebook, la scurt timp după ce a fost revocat din funcție.

Alexandru Nazare a precizat că i-a cerut premierului să pună în discuție eventuala remaniere în forurile de decizie ale PNL, conform protocolului coaliției de la guvernare.

Astăzi, înainte de ședința de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menționat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziției de ministru de Finanțe, este cea mai înțeleaptă în raport cu interesele românilor, cu țintele asumate de România și cu imaginea PNL”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.

Premierul a declarat, la finalul ședinței de Guvern, că decizia legată de revocarea din funcție a ministrului Finanțelor are legătură cu întârzierea unor proiecte de atragere a fondurilor europene și de eliminare a evaziunii fiscale.

Țin să menționez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanțelor, așa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate și am inițiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath. Am mărit, în negociere cu Comisia Europeană, suma alocată Ministerului de Finanțe prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 mil EUR și am dublat numărul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. În plus, am adăugat și reforme proiectelor de investiții”, este răspunsul lui Nazare, la afirmațiile premierului.

Fostul ministru arată că a reușit conectarea a 90.000 de case de marcat la bazele de date ale ANAF și precizează că proiectul va fi finalizat „cu succes” până la sfârșitul anului, lucru ce va avea efecte de minim 10% în creșterea colectării TVA.

Aplicația demarata în 2020, de ministrul Finanțelor de atunci(n.r. Florin Cîțu), încă nu este funcțională”, este acuzația lansată de Nazare.

Context

Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor Publice, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială. Premierul Florin Cîțu a fost numit ministru interimar al Finanțelor.

Deputatul liberal Dan Vîlceanu este varianta preferată de premier pentru a-l înlocui pe Nazare la Ministerul de Finanțe, potrivit unor surse politice.

La finalul ședinței de Guvern de joi, Florin Cîțu afirma că, în urma unei discuții cu liderii coaliției de la guvernare, i-a cerut demisia lui Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor.

„A informat că nu își dorește să își dea demisia și că își dorește să fie revocat. După o altă discuție cu membrii coaliției am trimis președintelui Klaus Iohannis cererea de revocare. Am trimis și propunerea ministrului interimar, o să fiu eu”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.

Premierul i-a mai reproșat fostului ministru al Finanțelor că nu a organizat nicio conferință de presă în cele 6 luni petrecute în fruntea ministerului.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW