Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, condamnat la 3 ani de închisoare

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 10 mai 2022

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței Radu Mazăre, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare și 5.000 de lei amendă penală în scandalul legat de mita pentru campusul Henri Coandă din Constanța. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de marți, 10 mai, este definitivă. În cazul fostului edil PSD al Constanței, judecătorii au decis încetarea procesului penal.

„(…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de luare de mită (…) şi trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Morgenstern Avraham, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, (…)  condamnă pe inculpatul Mazăre Alexandru (……) la pedeapsa de 3 ani închisoare”, se arată în minuta deciziei.

Totodată, ÎCCJ a decis menținerea condamnării lui Alexandru Mazăre la pedeapsa de 5.000 lei amendă penală. „(…) contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 5.000 lei amendă penală”, potrivit sursei citate.

În plus, instanța a dispus confiscarea sumei de 80.000 de euro de la Alexandru Mazăre și îl obligă să achite cheltuieli judiciare de 10.000 de lei.

„În baza art.631 Cod penal din 1969, atrage atenţia inculpatului că în cazul în care se sustrage cu rea-credinţă de la executarea amenzii, instanţa poate înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii. (…) confiscă de la inculpatul Mazăre Alexandru suma de 80.000 de euro în echivalent în lei, la cursul BNR de la data plății. Dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului Mazăre Alexandru, până la concurența sumei de 80.000 de euro. Respinge ca nefondat apelul formulat de inculpatul Mazăre Alexandru. Obligă inculpatul Mazăre Alexandru la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate stat în fond și în apel”, se mai arată în decizie.

De asemenea, și Morgenstern Avraham trebuie să achite 5.000 de lei cheltuieli judiciare.

Este vorba despre apelul în Dosarul campusului social Henri Coandă, din Constanța, în care Radu Mazăre şi fratele său au fost achitaţi.

În dosar, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar Alexandru Mazăre este acuza de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni).

În sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW