Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Alertă: Campanie de phishing în care se folosește identitatea DIGI România

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 mai 2024 Etichete: , ,

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis miercuri o alertă referitoare la o campanie de phishing ce utilizează identitatea DIGI Romania. „Atacatorii din mediul online continuă să desfășoare campanii de phishing prin uzurparea identității unor instituții și companii legitime din România. Astăzi, atragem atenția asupra unei noi fraude care exploatează identitatea Digi România”, avertizează DNSC în comunicatul de miercuri.

Echipa DNSC a oferit și recomandări, solicitând prudență, în special atunci când sunt cerute informații sensibile.

”Utilizatorii vizaţi de atac primesc un email care pare a proveni din partea companiei Digi România, sub pretextul anulării plăţii unei facturi efectuate de către utilizator. În acelaşi email, se prezintă oportunitatea utilizatorului de a primi un ramburs al plăţii efectuate, dacă acesta dă click pe un link din email. Email-ul, însă, provine de la o adresă falsă de email, fapt ce se poate observa în cea de-a treia imagine. Accesarea link-ului va duce utilizatorul pe un site-clonă, similar cu cel oficial, unde un portal online le cere să furnizeze datele cardului pentru a primi rambursul. În adevăr, dacă utilizatorul face acest lucru, datele cardurilor lor vor fi transmise atacatorilor”, au mai transmis specialiştii în securitate cibernetică.


„Nu vi se va cere niciodată să furnizaţi prin email sau link-uri ataşate date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare).

Verificaţi întotdeauna autenticitatea email-urilor de la o companie sau instituţie printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.

Raportaţi astfel de email-uri către organizaţia impersonată pentru a atrage atenţia cât mai rapid asupra activităţii frauduloase.

În cazul în care aţi furnizat date sensibile, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţie (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)

Nu în ultimul rând, contribuiţi la răspândirea acestor avertizări şi către alţi utilizatori, pentru a reduce şansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!”, continuă mesajul.

foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW