Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Alegeri Serbia: Partidul Progresist Sârb al președintelui Aleksandar Vučić se declară victorios

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Partidul Progresist Sârb (SNS), condus de președintele Aleksandar Vučić și aflat la guvernare, și-a proclamat victoria în alegerile parlamentare anticipate din 17 decembrie, chiar dacă procesul oficial de numărare a voturilor abia începuse.

Alegerea este percepută ca un test esențial al influenței lui Vučić în fața coaliției pro-europene „Serbia împotriva violenței”. Cetățenii au exprimat votul pentru cei 250 de membri ai Adunării Naționale și pentru cei 110 membri ai consiliului municipal al Belgradului. Acest consiliu este responsabil și de alegerea primarului pentru un mandat de patru ani. În plus, s-a votat pentru consiliile districtuale mai mici ale orașului și pentru consiliile locale din 65 de localități.

Cu toate că procesul de numărare a voturilor abia începuse, Aleksandar Vučić le-a comunicat susținătorilor săi entuziaști adunați la sediul partidului SNS din Belgrad că se așteaptă la o „victorie mai convingătoare decât cele mai optimiste prognoze”. Vučić a afirmat că, conform rezultatelor parțiale, SNS a câștigat „o majoritate absolută în parlament, cu 127 de locuri”, având în vedere că au fost numărate aproximativ 76% din buletinele de vot.

În seara alegerilor, prim-ministra Ana Brnabic, vicepreședinta SNS, a salutat reporterii adunați la sediul partidului, spunându-le: „Vă urez bun venit la această sărbătoare”. Potrivit datelor colectate de către membrii partidului, conform declarațiilor lui Brnabic, SNS ar fi acumulat 47,1% din voturi în cadrul alegerilor parlamentare, urmată de coaliția „Serbia împotriva violenței” cu 23%, și de Partidul Socialist din Serbia cu 6,7%. Brnabic a subliniat că, astfel, SNS va avea capacitatea de a forma singură o majoritate în parlament și a respins acuzațiile opoziției privind presupuse nereguli în procesul electoral.

Cu toate că rezultatele votului urmează să fie anunțate în seara zilei de 18 decembrie, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, l-a felicitat deja pe Aleksandar Vučić printr-un mesaj postat pe platforma X (fosta Twitter). Orban a menționat că Vučić pare să fi obținut o victorie „zdrobitoare” în aceste alegeri și a subliniat: „Serbia nu stă pe loc!”.

Aleksandar Vučić nu a apărut personal pe buletinul de vot în alegerile parlamentare și locale de duminică, dar competiția a fost percepută în mare măsură ca un vot de încredere pentru el și guvernul său. În context, Vučić a afirmat: „Misiunea mea a fost să fac tot ce mi-a stat în putință pentru a asigura obținerea unei majorități absolute în parlament.”

Criticii lui Vučić au argumentat că președintele și-a consolidat puterea prin preluarea controlului asupra presei și a guvernului. Conform unor sondaje de opinie publică anterioare alegerilor, aproape jumătate din populație nu avea încredere că alegerile vor fi libere sau corecte.

Centrul neguvernamental pentru Alegeri Libere și Democrație (CeSID), înființat în 1997, și agenția Ipsos au adus argumente în contradicție cu liderii SNS. Aceștia afirmă că rezultatele sunt mai strânse, indicând că SNS a obținut 38,4% din voturi, în timp ce principala coaliție de opoziție a obținut 35,1%. În contrast, opoziția și grupurile de observatori interni au semnalat numeroase nereguli în secțiile de votare.

Aproximativ 5800 de observatori internaționali au monitorizat alegerile și vor prezenta observațiile lor în următoarele două zile.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW