Friday, December 13, 2024
Jurnalism corect


Alegeri Republica Moldova: Alexandr Stoianoglo neagă posibile legături cu rețeaua lui Ilan Șor și acuzațiile de cumpărare de voturi

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2024 Etichete: , , ,

Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile prezidențiale, a negat orice implicare în practici de cumpărare de voturi, subliniind că el și PSRM nu au recurs la astfel de metode în timpul campaniei. El a menționat că, dacă ar fi fost încă procuror general, nu ar fi permis finanțarea ilegală a partidelor, așa cum este suspectat Ilan Șor. Declarațiile au venit joi seara, în contextul unei investigații „Ziarul de Gardă” care a susținut că rețeaua lui Șor îl susține pe Stoianoglo în turul doi al alegerilor.

Stoianoglo a acuzat, totodată, guvernul actual că ar fi permis desfășurarea schemei de corupere a alegătorilor organizată de Ilan Șor, care ar avea drept scop fraudarea alegerilor din 20 octombrie. În cadrul unei transmisiuni live pentru NewsMaker, el a reacționat la apelul contracandidatei sale, Maia Sandu, care l-a provocat să condamne public acțiunile „grupului Șor” și să încurajeze cetățenii să respingă mita electorală.

„Nu am cumpărat niciodată voturi. Vă asigur, şi spun cu toată responsabilitatea, că acest lucru nu a fost făcut la aceste alegeri, nici din partea mea – pentru că sunt om al legii, nici din partea Partidului Socialiştilor. Dar aş dori să îndemn pe toată lumea să se îndepărteze de declaraţiile politice, de faptul că vedem în fiecare persoană un hoţ şi un corupt. Astăzi, astfel de declaraţii sunt periculoase pentru societatea noastră. Ele împart societatea noastră pe criterii politice. Fixarea cumpărării de voturi ţine de competenţa organelor de drept. Şi numai organele de drept au dreptul să facă astfel de declaraţii. În plus, încălcările de acest tip nu ar trebui doar înregistrate, ci şi prevenite. Aceasta este principala funcţie a organelor de drept. Atunci când nu o facem la timp, o prezentăm doar în timpul campaniei electorale şi o facem selectiv, atunci obţinem aceste rezultate. Actuala guvernare a permis toate aceste fenomene în procesul electoral. Putem da vina pe Şor sau pe altcineva pentru acest lucru. Însă anume actuala guvernare a creat condiţiile şi a permis ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Rezultatele din primul tur au indicat că Maia Sandu, candidata PAS, a obținut 42,49% din voturi, în timp ce Stoianoglo, sprijinit de PSRM, a primit 25,95%. Suspiciuni legate de o posibilă influențare a alegerilor au apărut în contextul în care organizația lui Șor ar fi mobilizat un număr mare de alegători, utilizând fonduri prin intermediul unei bănci sancționate internațional. O investigație jurnalistică a dezvăluit cum rețeaua lui Șor ar fi mobilizat alegătorii să-l sprijine pe Stoianoglo în turul doi, în ciuda perchezițiilor și arestărilor efectuate în rețea.

Într-un mesaj video adresat lui Stoianoglo, Maia Sandu l-a îndemnat să denunțe public „ilegalitatea acțiunilor grupului Șor”, cerându-i să prevină implicarea cetățenilor în practici electorale ilicite. Sandu a subliniat că astfel de acțiuni subminează stabilitatea țării și pun în pericol situația cetățenilor, îndemnându-l pe Stoianoglo să condamne ferm mita electorală.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW