Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


OFICIAL Victorie pentru Maia Sandu în fața lui Igor Dodon în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

By Redactia , in Politic Stirile zilei , at 1 noiembrie 2020 Etichete: , , ,

Update 11:00 După ce au fost numărate 100% din voturi, Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu 36,16%, iar Igor Dodon este pe al doilea loc, cu 32,61%.

Update 10:00 Maia Sandu a obţinut 36,15% de voturi, iar Igor Dodon a fost votat de 32,62% din electorat, după numărarea a 99,95% din voturi.

Update 9:00 După numărarea a 99,91% din voturi, Maia Sandu, candidata opoziției, îl depășește pe Igor Dodon fiind votată de 486874 de cetățeni moldoveni (36,12%)

Actualul președinte a obținut 32.64% (439848) voturi, iar pe următorul loc este Renato Usatîi, cu 16.90% (227832) voturi.

Violeta Ivanov a obținut 6,50% , iar Andrei Năstase – 3,26%.

Octavian Ţâcu are 2,02%,  Tudor Deliu – 1,37%, iar fostul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, 1,20 %.

Turul 2 al alegerilor va avea loc peste două săptămâni. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, în cursă vor intra Maia Sandu și Igor Dodon.

UPDATE 2.40: Maia Sandu înregistrează un avans de circa 18.000 de voturi în fața lui Igor Dodon. Au mai rămas de centralizat voturile a 40.000 de cetățeni, exprimate la secțiile din afara țării. Cei doi candidați se vor duela în turul doi de scrutin, programat să se desfășoare peste două săptămâni.

UPDATE 1.50: Maia Sandu trecut pe prima poziție. Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate toate procesele verbale. Au mai rămas de procesat aproximativ 65.000 de voturi exprimate la secții de votare din afara țării. Avansul Maiei Sandu este foarte probabil să crească.

UPDATE 1.30: Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu a scăzut la 1%.

UPDATE 1.25: În Chișinău au fost finalizate procesele verbale de la toate cele 305 secțiile votare:

1. Maia Sandu (45,25)

2. Igor Dodon (34,17%)

3. Renato Usatîi (9,55%)

4. Violeta Ivanov (3,24%)

5. Andrei Năstase (2,91%)

6.Octavian Țîcu (2,37%)

7. Dorin Chirtoacă (1,93%)

8. Tudor Deliu (0,64%).

UPDATE 1.00: Luptă foarte strânsă în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. După procesarea a peste 96% din procesele verbale, Igor Dodon (35,4) se află pe primul loc cu un avans de circa 30.000 de voturi în fața Maiei Sandu (32,8%). La această oră au mai rămas de procesat peste 100.000 de voturi exprimate la secțiile de votare din Europa și America, iar o rocadă între primii doi candidați este foarte probabilă.

Știrea inițială

Igor Dodon și Maia Sandu ar urma să intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit rezultatelor sondajelor de tip exit-poll realizate de comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, informează agora.md.

Igor Dodon, președintele în funcție al Republicii Moldova, ar fi obținut 40,9% din totalul voturilor, iar Maia Sandu 34,6%.

În Republica Moldova, urnele s-au închis la ora 21.00, prezența la vot fiind de peste 42%.

„În calitatea mea de Președinte în funcție al Republicii Moldova, vreau să le mulțumesc tuturor celor care astăzi și-au exercitat dreptul la vot. Celor care și-au îndeplinit datoria civică și au venit la secția de votare, în pofida situației pandemice în care se află și țara noastră.

Vă mulțumesc!

Mă bucur că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova conștientizează responsabilitatea pentru soarta țării și fac uz de dreptul lor de a vota.

În calitatea mea de candidat, vreau să mulțumesc tuturor alegătorilor care astăzi m-au susținut. Vă asigur că nu veți regreta. Împreună, vom depăși orice obstacol!

În calitatea mea de Președinte în funcție, dar și în calitate de candidat, adresez mulțumiri membrilor Comisiei Electorale Centrale, membrilor comisiilor teritoriale și secțiilor electorale, observatorilor naționali și internaționali, colaboratorilor organelor de drept.

Împreună cu Dumneavoastră, am reușit să organizăm cu demnitate aceste alegeri. Suntem în așteptarea rezultatelor scrutinului. Doresc tuturor membrilor comisiilor electorale sănătate și răbdare în această activitate complicată!

Vă mulțumesc pentru atenție!”, a scris Igor Dodon, pe Facebook, după închiderea urnelor.

„Mulțumim tuturor pentru implicare. Sunt peste 4 mii de oameni care vor monitoriza procesul de numărare a voturilor. De asemenea au fost înregistrate mai multe tentative de fraudare, transportarea alegătorilor organizat, remunerare financiară sau schimbarea locului de vot pentru unele persoane, care într-un final nu7 au mai ajuns la secția unde a fost înregistrat. Toate încălcările pe care le-am înregistrat le vom sesiza și vom cere să se ia măsuri pentru pedepsirea celor vinovați”, a spus Maia Sandu.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW