Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Alegeri prezidențiale 2019/ Cum vor vota românii din Diaspora

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 26 iulie 2019

Modificările aduse în Parlament legii electorale au devenit oficiale. Asta după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea votului în diaspora, prin care votul pentru alegerile prezidențiale este extins la trei zile. De asemenea, Legea, care a trecut de Parlament pe data de 1 iulie, introduce votul prin corespondență și votul electronic.

Românii din străinătate vor putea vota la alegerile din toamnă pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică.

„Art. 44. – (1) În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora locală 21:00. (2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12:00 și se încheie la ora locală 21:00, iar in ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07:00 și se încheie la ora locală 21:00”, arată documentul oficial.

De asemenea, atât românii din afara țării cât și cei din România, care vor fi prezenți la coadă la închiderea secției de vot, adică la ora 21:00, vor putea vota până la ora 23:59.

„La ora 21:00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afară sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot.

Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în situațiile prevăzute pot vota până cel mult la ora 23:59”, potrivit modificării aduse articolului 46 din Legea 334/2006.

Votul prin corespondență, la alegerile prezidențiale

Încă o modificare importantă vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale.

Conform propunerii legislative, „începand cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru președintele României, la termen, și până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care dorește să voteze în străinătate la alegerile pentru președintele României se poate înregistra în registrul electoral că alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, in care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Actul normatic mai introduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din afara țării.

Alegătorii pot susține mai mulți candidați

De asemenea, președintele Autorității Electorale Perlamente (AEP), Constantin Buică, a declarat că la alegerile prezidenţiale 2019 susţinătorii unui candidat la prezidenţiale pot susţine mai mulţi candidaţi.

„La aceste alegeri susţinătorii unui candidat pentru Preşedintele României poate susţine mai mulţi candidaţi. Începând de la momentul publicării hotărârii de Guvern se puteau strânge semnături pentru susţinerea candidaţilor în competiţia electorală din 10 noiembrie. În vechea lege prevedea că este interzis să semnezi lista de susţinători a mai multor candidaţi, iar acum cadrul lega permite ca un cetăţean să susţină mai mulţi candidaţi, această prevedere intervenind în anul 2015 când la locale un cetăţean cu drept de vot putea susţine mai mulţi candidaţi, la fel în trecut avea interzis, la parlamentare în acelaşi mod şi la europarlamentare în acelaşi mod în acest an s-a putut semna pe listele de susţinători de către un cetăţean cu drept de vot pentru mai mulţi competitori”, a explicat Buică.

Iată cum arată lista de semnături pentru candidații la prezidențiale

Foto: Inquam Photos/ Alexandra Pandrea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW