Alegeri parlamentare în Bulgaria, pentru a patra oară în mai puțin de doi ani
Bulgaria votează duminică, 2 octombrie, în cel de-al patrulea scrutin organizat în mai puțin de doi ani.
Tulburările politice prelungite amenință să submineze ambițiile țării de a adera la zona euro în 2024, pe fondul inflației cu două cifre și al prețurilor ridicate la energie, și ar putea duce la o atenuare a poziției Sofia față de războiul rus din Ucraina, notează Reuters.
Bulgarii pot vota între ora locală 7:00 și se termină la ora 20:00. Exit poll-urile vor fi publicate după închiderea secțiilor de vot, primele rezultate oficiale parțiale fiind așteptate la primele ore ale dimineții.
Sondajele de opinie sugerează că în următorul parlament ar putea intra până la opt partide politice, partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boyko Borissov, în vârstă de 63 de ani, conducând cu aproximativ 25%-26% din voturi.
La fel ca anul trecut, Borissov, care s-a angajat să aducă stabilitate și să fie „mai puternic decât haosul”, este de așteptat să se lupte să găsească parteneri de coaliție printre principalii săi rivali, care îl acuză că a lăsat grefa să se deterioreze în timpul guvernării sale de un deceniu, care încheiat în 2021.
Partidul Continuăm Schimbarea (PP) al premierului reformist Kiril Petkov, al cărui cabinet de coaliție s-a prăbușit în iunie, ocupă locul al doilea, cu 16-17% în sondajele de opinie.
Eșecul de a construi un cabinet funcțional ar lăsa mai multă putere în mâinile președintelui Rumen Radev, apropiat de Federația Rusă.
Cu toate acestea, analiștii spun că partidele politice, conștiente de riscurile economice ale războiului din Ucraina, de o iarnă grea care urmează și de frustrarea alegătorilor față de instabilitatea politică, ar putea lăsa diferențele în urmă și ar putea opta pentru un guvern tehnocrat.
Sprijinul pentru partidele tradiționale, cum ar fi partidul etnic turc MRF și aliații lui Petkov – socialiștii și Bulgaria Democrată Împotriva Corupției – rămâne relativ neschimbat de la ultimele alegeri din noiembrie.
Guvernul condus de PP al lui Petkov a adoptat o atitudine neobișnuit față de Federația Rusă, care a avut în mod tradițional legături amicale cu Moscova. A refuzat, de exemplu, să plătească gazul rusesc cu ruble, Gazprom întrerupând aprovizionarea.
Un grup care a cunoscut mai multe schimbări este Renașterea ultra-naționalistă pro-rusă, care se opune ferm adoptării monedei euro și dorește să vadă Bulgaria afară din NATO. Sprijinul populației pentru această formațiune politică s-a dublat ajungând la aproximativ 11-14%, potrivit sondajelor de opinie citate de sursa menționată anterior.
Se așteaptă ca prezența la vot să fie scăzută.
Sursa foto: freepik.com
Comentarii