Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


Alegeri locale pe timp de pandemie. Cum vor vota românii aflați în izolare? Precizările premierului Orban

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 20 august 2020 Etichete: , , , ,

Alegerile locale din 27 septembrie vor avea loc în condiții speciale anul acesta, ținând cont de actualul context epidemiologic. Premierul Ludovic Orban a prezentat câteva din regulile de care va trebui să se țină cont atât în timpul campaniei electorale cât și în ziua votului.

„Există soluții, deja ele  sunt convenite. În cursul zilei de vineri vom ajunge la un proiect de ordin comun al ministrului Sănătății, ministrului de Interne, AEP, îl vom transmite liderilor formațiunilor politice. El trebuie adoptat luni, marți, astfel încât să stabilească regulile de protejare pe perioada campaniei. În campanie candidații și susținătorii lor trebuie să poarte mască când distribuie materiale, trebuie să poarte mănuși sau să se dezinfecteze. Adunările publice trebuie să se organizeze în condiții speciale. Cu reguli de distanțare fizice, de portul măștii.

În ziua votului trebuie luate măsuri de distanțare fizică, inclusiv pentru membrii biroului electoral din secțiile de votare. În ceea ce privește accesul la vot, se poate crea un spațiu de așteptare în afară astfel încât să intre la vot 5-7 persoane maxim. Se poate simplifica procedura cu prezentarea documentului de identitate. Nu trebuie să se plimbe între mâini. Ne-am gândit ca soluția ca fiecare când intră să se dezinfecteze ca să nu fie nevoie să fie dezinfectată ștampila, deși și asta este posibil. În ceea ce privește manipularea buletinului de vot, el trebuie dat dintr-o parte și alegătorul să-l ia din partea cealaltă astfel încât să nu atingă buletinul de vot”, a declarat premierul Orban, la Realitatea PLUS.

Ludovic Orban a menționat că există câteva probleme în exercitarea dreptului la vot în cazul românilor aflați în izolare.

„Sunt probleme legate de asigurarea dreptului de vot pentru românii care sunt internați în spitale Covid sau sunt în izolare. Trebuie purtate echipamente de protecție. (….)Probabil în spital vom impune purtarea combinezonului”, a mai spus premierul.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW