Friday, December 13, 2024
Jurnalism corect


ALEGERI ÎN MOLDOVA. Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se înfruntă în turul al doilea al prezidenţialelor, un scrutin ce capătă simbolistica unei înfruntări între Occident şi Moscova/ Prezenţa la vot, la 09.30, mai mare decât în turul I

By news.ro , in Stirile zilei , at 3 noiembrie 2024

Preşedinta pro-occidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, are de dat duminică o luptă dificilă pentru a obţine un al doilea mandat în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, unde se confruntă cu fostul procuror general pe care chiar ea l-a demis, Alexandr Stoianoglo, văzut ca un reprezentant al intereselor Moscovei. În condiţiile în care Moldova are războiul la graniţă, acest scrutin prezidenţial în mica ţară cu nici 3 milioane de locuitori capătă dimensiuni geostrategice, pentru că, după cum remarcă Reuters, înfrângerea Maiei Sandu ar putea da Moscovei ocazia să câştige mai multă influenţă într-un câmp de luptă diplomatic între Rusia şi Uniunea Europeană. La ora 09:30, la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au participat 7,72% dntre alegători, ceea ce reprezintă peste 212.000 de persoane. Dintre acestea, în Republica Moldova s-au prezentat la urne peste 190 de mii de alegători, iar în diaspora peste 23 de mii de cetăţeni cu drept de vot ai Republicii Moldova.

În vârstă de 52 de ani, Maia Sandu, care şi-a lăsat postul bine plătit de consilier al Băncii Mondiale pentru a se implica din 2012 în politica de la Chişinău, este o figură populară în Occident, pentru că a accelerat eforturile ţării sale de a părăsi orbita Moscovei, iar în iunie a început lungul proces al negocierilor de aderare la UE, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii la graniţa de est.

Votul de duminică de la Chişinău vine după alegerile parlamentare de sâmbăta trecută din Georgia, o altă ţară ex-sovietică care încearcă să adere la UE, dar unde un partid de guvernământ considerat de mulţi occidentali ca fiind din ce în ce mai pro-rus a revendicat victoria în alegerile parlamentare.

„Va fi o luptă grea (pentru Maia Sandu), confruntată cu nemulţumiri interne, dar şi cu presiune şi amestec extern”, a declarat pentru Reuters Orysia Lutsevych, director adjunct al programului Rusia şi Eurasia de la think-tank-ul Chatham House.

Maia Sandu se confruntă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu Alexandr Stoianoglo, fost procuror general care este susţinut de Partidul Socialiştilor (PSRM), o formaţiune tradiţional pro-rusă. Acesta afirmă însă că, în calitate de preşedinte, va sprijini integrarea în UE, dar în acelaşi timp şi dezvoltarea legăturilor cu Rusia, în interesul naţional. Este exact genul de discurs întâlnit şi în Georgia la partidul de guvernământ, Visul Georgian.

La singura dezbatere din campania electorală, care a avut loc duminica trecută, Maia Sandu, al cărei mandat a fost marcat de o deteriorare accentuată a relaţiilor cu Moscova, a declarat că Stoianoglo este un candidat  de tip „cal troian” pentru interese externe ce doresc să preia controlul asupra Moldovei.

Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW