Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Alegeri cruciale în USR PLUS. Ascensiunea și controversele din cariera lui Dan Barna

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 octombrie 2021

Copreședinții USR PLUS Dan Barna și Dacian Cioloș se confruntă în această săptămâna în turul al doilea al alegerilor pentru şefia partidului. 

În primul tur Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna – 14.404 voturi (43,9%) iar Irineu Darău – 3.300 de voturi (10,1%).

În acest context, Mainnews.ro va prezenta profilurile celor doi candidați rămași în cursă.

Cine este Dan Barna

Născut pe 10 iulie 1975 la Sibiu, Dan Barna a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București și master în Management de Proiect la Universitatea Politehnică din București. A lucrat pe post de consilier juridic, avocat, consultat și trainer pentru instituții publice și private, până când în anul 2007 și-a înființat propria firmă – Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG.

Prin firma pe care a deținut-o alături de Dragoș Jaliu, căruia i-a cedat acțiunile ulterior, Dan Barna a oferit consultanță în atragerea de fonduri europene pentru mai multe societăți. De aici sunt legate și principalele controverse ale carierei copreședintelui USR PLUS.

Probleme lui Dan Barna

Rise Project a publicat, pe 15 octombrie 2019, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, o anchetă privind implicarea firmei de consultanță deținută de Dan Barna în atragerea fondurilor europene din trei proiecte de incluziune socială.

Jurnaliștii au arătat că liderul USR PLUS ar fi direcţionat fonduri europene din cadrul acestor proiecte către sora sa şi prieteni. în același timp, calitate de consultant, firma lui Barna a avizat documente de plată, deși beneficiarii finali ai finanțării ar fi comis ilegalități, iar afacerile nu erau sustenabile.

În urma investigației jurnalistice, procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au autosesizat și deschis un dosar de cercetare penal in rem, cu privire la posibila faptă de fraudare a fondurilor europene. Doi ani mai târziu, parchetul anticorupție a clasat ancheta în urma expertizei tehnico-ştiinţifice constatându-se că fapta nu există. Barna nu a avut calitatea de suspect sau inculpat în respectivul dosar, transmit procurorii.

Tot în legătură cu proiectele derulate de firma lui Dan Barna, ca urmare a unor sesizări depuse de Departamentul pentru lupta antifraudă a deschis alte două dosare penale in rem, 

Ascensiunea politică

Dan Barna a intrat în politică în anul 2016, când a fost numit de Dacian Cioloș, premier la acea vreme, pe postul de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. Tot în același an, Dan Barna a intrat în Uniunea Salvați România, partidul fondat de Nicușor Dan, și a fost ales deputat în circumscripția Sibiu.

În mai 2017, Barna a fost ales vicepreşedinte al partidului, iar ulterior Biroul Naţional l-a desemnat purtător de cuvânt al formaţiunii. După retragerea lui Nicușor Dan din USR, survenită ca urmare a deciziei partidului de poziționare la referendumul pentru redefinirea în Constituție a familiei, Dan Barna a fost ales președinte al formațiunii.

În septembrie 2019 fost reales în fruntea USR, iar în luna noiembrie a aceluiași a candidat din partea Alianței USR PLUS, fără succes, la președinția României.

Dan Barna a fost ales pentru un al doilea mandat de deputat, tot în circumscripția Sibiu, în decembrie iar, ca urmare a formării alianței de guvernare între PNL, USR PLUS și UDMR, a fost numit vicepremier. A pierdut această funcție în septembrie 2021, după ieșirea USR PLUS de la guvernare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW