Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


În Ploiești s-ar fi oferit bani pe stradă în scopul votării unui anumit candidat / Ce alte nereguli au mai fost semnalate

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 9 iunie 2024

MAI a transmis că duminică au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii și au fost deschise dosare penale pentru 11 posibile infracţiuni.

„De la momentul începerii procesului de vot, au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, cu 37,6% mai puține față de incidentele sesizate până la aceeași oră la alegerile locale și parlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare. Până la acest moment, s-au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale: 9 avertismente și 8 amenzi de 7.800 de lei.”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Au fost primite mai multe sesizări despre nereguli cu privire la buletinele de vot.

Într-o localitate din județul Dolj, un bărbat a semnalat faptul că locțiitorul președintelui secției de votare unde a mers să voteze i-a înmânat cinci buletine de vot pentru alegerea primarului oraşului şi două pentru alegerea președintelui Consiliului Județean. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

În Ploiești, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă se oferă sume de bani în scopul votării de către alegători a unui anumit candidat, iar în județul Maramureș, un angajat al unei societăți comerciale a semnalat că la intrarea în serviciu i s-ar fi promis bani pentru a vota un anumit candidat la primărie. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

În jud. Caraș-Severin, un cetățean din Austria, care a renunțat la cetățenia română, a votat folosind un permis de ședere în țara noastră, sens în care s-a înregistrat dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de votare fără a avea acest drept.

În județul Tulcea, un cetățean a reclamat că în timp ce se afla într-o secție de votare i-a fost luat actul de identitate pentru a fi împiedicat să își exercite dreptul la vot. Din primele verificări a reieșit, că actul de identitate ar fi fost luat chiar de fratele reclamantului. I s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „împiedicarea exercitării drepturilor electorale”.

În Botoșani, un cetățean a încercat să voteze deși avea interdicție de a vota prin hotărâre judecătorească definitivă. Se fac cercetări pentru infracțiunea de fraudă la vot.

În județul Vrancea, un candidat a sesizat prin 112 că un reprezentant al unui alt partid, membru al biroului electoral al unei secții de votare oferă bani votanților. S-a stabilit că aspectele sesizate se confirmă în sensul că bărbatul respectiv a oferit suma de 50 lei unui votant în timp ce se afla în afara secției de votare, dar în interiorul imobilului în care funcționează această secție. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de coruperea alegătorilor.

De asemenea, polițiștii au fost sesizați de locțiitorul președintelui unei secții de votare din București, Sectorul 1 cu privire la faptul că, un bărbat ar fi realizat o fotografie în interiorul cabinei de votare. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că cele sesizate se confirmă, bărbatul susținând faptul că fotografia a fost realizată dintr-o eroare.

În mun. Constanța, pompierii au fost sesizați cu privire la faptul că în proximitatea a trei secții de votare se simte miros de gaz. S-au deplasat de urgență și au constatat că nu este niciun pericol, fiind de fapt o problemă cu canalizarea. Procesul de vot nu a fost afectat.

Prin sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal s-au primit 1.032 de semnalări, din care aproximativ 930 reprezintă validarea alegătorilor neînscriși în listele electorale. Din primele verificări, nu au reieșit probleme de fraudă la vot.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW