Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională/Reacția PSD

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului este neconstituțională. 

CCR a admis astfel sesizarea referitoare la faptul că alegerea lui Teodor Meleşcanu în fruntea Senatului este neconstituțională.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Senatului nr.36/2019 pentru alegerea președintelui Senatului este neconstituţională. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului”, transmite CCR.

Reacția PSD

PSD a luat act de decizia CCR referitoare la neconstituționalitatea numirii lui Meleșcanu în fruntea Senatului. Social-democrații anunță că vor veni cu o nouă propunere pentru această funcție.

„PSD a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale a României privitoare la procedura de numire a senatorului Teodor Meleșcanu în funcția de Președinte al Senatului României. PSD va veni cu o propunere pentru funcția de Președinte al Senatului după consultarea în forurile de conducere ale partidului”, potrivit unui anunț al social-democraților

Context

Curtea Constituţională a României a dezbătut iar sesizarea de neconstituţionalitate față de alegerea lui Teodor Meleșcanu ca șef al Senatului.

Sesizarea de neconstituționalitate a fost făcută de ALDE, PNL, PMP, UDMR  dar și de alți senatori neafiliați.

Pe 10 septembrie, Teodor Meleșcanu a fost ales la șefia Senatului cu sprijinul PSD. Asta după ce, în luna august, ALDE, partidul din care Meleșcanu făcea parte, a ieșit de la Guvernare.

Primul care a reacționat a fost Călin Popescu Tăriceanu care a susținut că modul în care a fost ales Teodor Meleșcanu încalcă regulamentul de funcționare a forului legislativ și a anunțat că va sesiza CCR.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *