Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


ALDE: Nu am fost consultați cu privire la modificările legislației penale prin OUG. Am aflat dintr-o conferință

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 23 august 2019 Etichete: , , ,

Președintele Consiliului Național al ALDE, Norica Nicolai, susține, într-o postare pe Facebook, că, deși decizia premierului Viorica Dăncilă de a înăspri pedepsele pentru anumite infracțiuni este una pozitivă, mai sunt câteva chestiuni care trebuie reglementate suplimentar.

„Vorbesc în primul rând despre traficul de persoane, care este o realitate cu care România se confruntă şi care este ignorată, din păcate, atât în maniera în care autorităţile statului, şi mă refer la Poliţie şi Parchet, îşi fac datoria de a investiga profesionist acest lucru, cât şi în tratamentul penal. Consider că aici se impune categoric o majorare a limitelor de pedepse.

Propunerea de ordonanţă de urgenţă cu privire la eliberarea condiţionată anulează practic această instituţie penală şi este evident, în opinia mea, că, pentru o societate europeană, soluţia este nu perioada de detenţie excesivă, ci cea de prevenire şi de prevedere de măsuri de reintegrare a persoanelor care au comis o faptă penală, măsuri care de altfel au fost ignorate total până acum.

Nu înțeleg de ce competenţa cu privire la infracţiunile de omor trebuie să treacă la DIICOT, atâta vreme cât în Parchetul General avem specialişti de excepţie şi cu rezultate notabile. Nu cred că este o măsură de politică penală corectă slăbirea principalelor instituţii pe care Constituţia le consacră în acţiunea împotriva criminalităţii. Şi aceste obervaţii sunt la o primă vedere, generate de prezentare publică a ordonanţei de către ministrul justiţiei”, menționează Norica Nicolai.

Aceasta a vorbi și despre alegerea cetățenilor la referendului din 26 ani și a precizat că nu înțelege de ce președintele Klaus Iohannis și Guvernul aleg să ignore vointa românilor.

„În al doilea rând, în opinia ALDE, statul de drept, atunci când cetăţeanul este consultat cu privire la o măsură de politică penală prin referendum, înseamnă respectarea voinţei cetăţeanului. Românii s-au pronunţat categoric în 26 mai şi nu înţeleg de ce preşedintele Klaus Iohanns, iniţiatorul acestui referendum, dar şi Guvernul aleg să ignore această voinţă. Preşedintele, în opinia mea, ar fi fost primul care ar fi trebuit să reacţioneze în privinţa acestor propuneri. Mă întreb de ce nu o face. Sau pentru dl Klaus Iohannis voinţa poporului a fost doar un sprijin electoral la momentul oportun şi atât?”, a mai spus ea.

Norica Nicolai susține că ALDE nu a fost consultat cu privire la măsurile promovate de Ana Birchall, ci a aflat din conferința de presă ceea ce s-a decis.

„Nu în ultimul rând, ridic şi o problemă de colaborare la nivel de coaliţie. Mă aşteptam, ne aşteptam, ca, la discuţia de zilele trecute din şedinţa coaliţiei, să ne fie prezentate aceste măsuri, să le discutăm, şi nu să le aflăm ieri dintr-o conferinţă, fie ea şi a unui ministru. Să fie oare explicaţia acestei situaţii faptul că unul dintre partenerii din această coaliţie a decis să încalce ceea ce, imediat după referendumul din 26 mai, ne-am angajat să respectăm, ca urmare a voinţei exprimate a românilor, şi anume să nu mai intervenim în niciun fel prin ordonanţe de urgenţă în domeniul juridic?”, a mai menționat Nicolai.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW