Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Agențiile internaționale de rating critică noua lege a pensiilor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 noiembrie 2023

Agențiile internaționale de rating nu văd cu ochi buni noua lege a pensiilor, adoptată luni de Parlament. Analiștii Moody’s și Fitch, consultați de publicația americană Bloomberg, sunt de părere că România riscă o retrogradare a ratingului suveran, aflat în prezent la gradul cel mai scăzut pentru investiții. 

Parlamentul a aprobat luni, într-o ședință desfășurată pe repede înainte, proiectul de lege a pensiilor. Acesta prevede o majorare de 13,8%, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie, în timp ce alte creșteri sunt programate pentru luna septembrie, înainte de alegeri, atunci când ar trebui finalizat procesul de recalculare a pensiilor.

În opinia analiștilor de la Moody’s și Fitch, consultați de Bloomberg, noul act normativ, care va merge pentru promulgare la președintele Iohannis, pune presiune pe rating suveran al României. Cu alte cuvinte, dacă autoritățile nu reușesc să echilibreze bugetul anul viitor, când sunt programate patru rânduri de alegeri, ratingul țării noastre ar putea fi retrogradat, ceea ce s-ar traduce prin creșterea dobânzilor și descurajarea investițiilor.

Potrivit ministrului muncii, Simona Bucura-Oprescu, impactul bugetar al majorării pensiilor este estimat la 0,6% din PIB în 2024, în timp ce pentru 2025 estimarea se ridică la peste 1,7% din PIB. Aceste cifre se adaugă „deficitului bugetar extrem de ridicat al României”, subliniază analistul Moody’s Petter Bryman.

Măsurile adoptate de Parlament ar crește povara datoriei României cu aproximativ cinci puncte procentuale din PIB și va avea un impact negativ asupra „sustenabilității datoriei publice până la sfârșitul anilor 2020, slăbind puterea fiscală a României în următorii ani”, a mai spus Bryman.

România s-a luptat să mențină deficitul bugetar din acest an la aproximativ 5,5% din PIB, după ce ținta inițială de 4,4% s-a dovedit complet nerealistă, în condițiile în care veniturile la buget au crescut într-un ritm mult redus decât cele planificate la începutul anului, iar cheltuielile au fost mai mari.

„În absența oricăror măsuri de compensare, relaxarea fiscală abruptă ar submina credibilitatea strategiei fiscale a României, în special angajamentul său de a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB”, a declarat analistul Fitch Gergely Kiss într-un răspuns transmis Bloomberg.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii