Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Agenţiile de Turism îi cer demisia ministrului Cadariu

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 20 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a transmis marți, 20 septembrie, un comunicat în care cere demisia de onoare a ministrului Turismului, Daniel Cadariu. Organizația susține că este nevoie de o schimbare urgentă la conducerea ministerului.

Main News a cerut o reacție oficială de la ministrul Cadariu, dar nu am primit răspuns până la publicarea articolului.

În comunicat, ANAT susține că ministrul liberal „a ratat până acum toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism”.

„Marți, 30 august, dl. ministru Cadariu avea o ieşire publică în care informa opinia publică asupra realizărilor celor 9 luni de mandat şi declara că „începe munca pentru programul HoReCa 2, respectând cadrul temporar Ucraina, mai ales că turismul reprezintă un domeniu strategic al economiei naţionale. Da, cifrele au crescut cu 37% faţă de anul 2021, dar prin măsuri concrete şi eficiente putem să atingem ţinta de 10% din PIB pentru industria de turism”.

I-am oferit un răgaz suplimentar pentru a vedea, într-un final, vreo urmă de concretizare a tuturor promisiunilor făcute, încă de la preluarea mandatului, reprezentanţilor industriei de turism şi HORECA, ce-i drept, într-o manieră mult mai abilă şi convingătoare decât predecesorii săi. Cu toată aprecierea pentru deschiderea la dialog şi abilităţile de comunicare ale D-lui Ministru Cadariu, nu putem, totuşi, să nu avem nicio reacţie când, 9 luni mai târziu, nimic din cele discutate nu s-a pus în practică”, arată sursa citată.

Ordonanța care guvernează activitatea agenţiilor de turism, criticată

Între altele, asociația evocă şi modificareaa OG 2/2018, actul normativ care guvernează activitatea agenţiilor de turism.

„Ultimii doi an şi jumătate ne-au arătat, atât nouă cât şi comisiei Europene, că, deşi este un act normativ recent revizuit, Directiva Europeană 2015/2302 a cărei transpunere în legislaţia românească este OG 2/2018 nu oferă soluţii viabile în situaţii de criză majoră şi impune sarcini inechitabile în seama agenţiilor de turism, care sunt nevoite să preia întreaga responsabilitate pentru tot lanţul de distribuţie a serviciilor de turism. Reamintim că, în afară de agenţiile de turism organizatoare, niciun furnizor de servicii turistice nu are obligaţia să deţină asigurare de insolvenţă”, adaugă ei.

Târgurile de turism

În ceea ce priveşte târgurile de turism, ANAT consideră că ministerul nu a reuşit, încă, să găsească o cale de întelegere cu Consiliul Concurenţei, astfel încât agenţiile de turism care promovează România să poată să participe gratuit în standul naţional al României de la târgurile internaţionale sub sigla proprie, obligându-le să participe sub umbrela asociaţiilor din care fac parte.

În același timp, ANAT mai afirmă că pentru promovarea României ministerul a alocat un buget de 1,5 milioane de euro, „o sumă derizorie raportată la nevoile reale, de circa 10 ori mai mari”.

„Domnul ministru Cadariu a pornit cu elan, a constituit grupuri de lucru cu reprezentanţii industriei turistice pe toate temele, a pornit în turnee în ţară, dar totul s-a stins, lăsând în loc mulţi secretari de stat, fără expertiză în turism, care nu au resursele să finalizeze teme atât de dificile cum sunt cele generate de pandemie, de conflictul militar şi de criza energetică. Concluzionând, îi mulţumim Domnului Ministru Cadariu pentru bunele intenţii declarate şi, analizând în mod obiectiv impactul activităţii domniei sale, cel puţin asupra agenţiilor de turism, îi solicităm demisia de onoare!”, conchide comunicatul.

Sursa foto: Facebook / Constantin-Daniel Cadariu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW