Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Agenția Națională de Integritate: Modificările legislative din ultimii ani au slăbit capacitatea instituției de a acționa

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 22 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Agenția Națională de Integritate susține că problemele care au apărut în ultimii ani în funcționarea instituției sunt din cauza modificărilor legislative. În numai doi ani și jumătate, parlamentul a modificat de 5 ori legile care vizează integritatea angajaților din sistemul public, cu efecte negative asupra activității ANI.

„Îngrijorările Comisiei Europene cu privire la cadrul legislativ în materie de integritate și-au păstrat caracterul de actualitate și în raportul din 2019: „În ultimii doi ani și jumătate au fost adoptate cinci propuneri legislative de modificare a legilor în materie de integritate. Pe lângă slăbirea anumitor dispoziții și a capacității Agenției Naționale de Integritate (ANI) de a-și continua activitatea, această suită de modificări a contribuit și mai mult la menținerea unui peisaj juridic fragmentat”. Aplicarea unor sancțiuni suficient de disuasive în caz de incompatibilitate și conflict de interese reprezintă un element important în prevenirea corupției, se mai arată în Raportul MCV”, se arată în comunicatul Agenției Naționale de Integritate, publicat imediat după raportul MCV.

Pe de altă parte, raportul MCV remarcă faptul că în cei doi ani de funcționare, sistemul PREVENT a analizat 33.384 proceduri de achiziție publică, emițând 100 de avertismente de integritate privind potențiale contracte de achiziții publice cu o valoare totală de 243 milioane euro.

„În sens mai larg”, arată raportul, „bilanțul ANI în ceea ce privește investigarea cazurilor de incompatibilitate și de conflicte de interese de natură administrativă a rămas constant”.

În ceea ce privește dezvoltarea capacității administrative, raportul precizează faptul că Agenția Națională de Integritate utilizează fondurile europene pentru îmbunătățirea instrumentelor IT folosite în activitatea inspectorilor de integritate. Tot la acest capitol este menționat și proiectul „LINC”, al cărui scop este creșterea capacității administrației publice centrale și a Parlamentului de a identifica, sancționa și preveni incidentele de integritate.

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW