Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Agenția Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficace

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 martie 2021

Vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficace”, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 cu acest ser depășesc riscurile prezentate de efectele adverse, sunt concluziile Agenției Europene a Medicamentului (EMA). 

Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă, citată de Agerpres.

Care sunt principalele concluzii ale EMA

„* Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat. Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile reprezentate de efectele adverse;
* Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție;
* Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);
* Vaccinul poate fi asociat cu apariția a doua afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculara diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite”, se arată într-un comunicat de presă emis de CNCAV.

În schimb, relațiile de cauzalitate dintre efectele adverse întâlnite în Europa și administrarea vaccinului nu pot fi excluse.

CNCAV anunță că va lua vineri o decizie în ceea ce privește lotul din vaccinul AstraZeneca ce a fost retras pe 11 martie.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii în sănătate”, arată CNCAV.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW