Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Agent Green: Ordonanța de Urgență care reglementează intervenția împotriva urșilor va duce la executarea imediată a sute de animale nevinovate

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 iulie 2021

Agent Green susține că Ordonanța de Urgență care reglementează intervenția autorităților în momentul în care este semnalată prezența unui urs într-o zonă populată, adoptată miercuri de Guvern, va duce la executarea imediată a sute de animale nevonivate. Organizația a lansat o petiție adresată Ministerului Mediului și premierului Florin Cîțu intitulată „Stop vânătorii de trofee”.

OUG-ul aprobat astazi de Guvernul României va duce la executarea imediata a sute de ursi nevinovati. Agent Green va folosi toate caile legale pentru a opri acest OUG”, se arată într-o postare pe Facebook a organizației Agent Green.

Reprezentanții asociației au precizat că aprobarea Ordonanței de Urgență ar arăta că premierul Florin Cîțu a căzut în capcana UDMR și au lansat o petiție intitulată „Stop vânătorii de trofee”.

Pentru asta trebuie închise toate portițele care astăzi sunt deschise. Când soluția letală este singura rămasă, atunci ar trebui să fie prezent și un jandarm și un comisar de mediu. Împușcarea ar trebui evitată, prioritizându-se tranchilizarea, urmată de eutanasie”, potrivit textului petiției.

Agent Green susține că, pentru a opri vânătoarea de trofee, toți urșii morți vor trebui incinerați, după ce se vor fi prelevat probe de ADN.

Această practică se aplică deja cu succes pentru protejarea elefanților. Pentru a salva această specie, orice captură de fildeș este incinerată, oriunde în lume”, potrivit sursei citată.

Organizația mai arată că România nu și-a măsurat niciodată populația de urși prin metode științifice care să includă probe de ADN, ci că numărătoarea s-a bazat pe observații directe ale reprezentanților fondurilor de vânătoare, metodologie care a permis numărarea aceluiași animal de mai multe ori într-o singură zi.

Este nevoie de un plan national ambițios care abordează amenințările la adresa specie și care investește în măsuri de coexistență și coadaptare. Ulterior, țara se va putea promova drept capitala biodiversității Europei. Potențialul pentru ecoturism este încă inegalabil”, este concluzia Agent Green.

Petiția Agent Green poate fi consultată aici.

Context

Agent Green a scos la iveală în luna mai cazul ursului Arthur, un animal de mari dimensiuni, împușcat de Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein în localitatea Ojdula din județul Covasna într-o arie naturală protejată.

CITEȘTE ȘI: Agent Green: Ursul uriaș Arthur, împușcat de un prinț din Liechtenstein într-o arie naturală protejată / Șeful Gărzii de Mediu: Sunt suspiciuni de braconaj

Ulterior, după ce, în spațiul public, au apărut mai multe cazuri în care urșii veniți în localități după mâncare au atacat localnicii, ministrul Mediului a anunțat că Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență care să reglementeze intervenția împotriva animalelor.

Ordonanța de Urgență a fost adoptată în cadrul ședinței de Guvern de miercuri. Tanczos Barna arată că primarii sau viceprimarii vor fi cei care vor putea decide, „în baza experienței profesionale”, dacă animalul va fi alungat, tranchilizat sau împușcat.

Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook.

Sursă foto: Ministerul Mediului

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW