Aflat în România, Viktor Orban critică Franța și Germania: Au eșuat în aplicarea acordului de la Minsk
Într-un discurs de peste o oră, susținut în cadrul unui eveniment organizat de comunitatea maghiară din România în localitatea Băile Tușnad, premierul maghiar, Viktor Orban, s-a exprimat în favoarea unei noi strategii privind încheierea conflictului din Ucraina, în centrul căreia să se afle negocieri de pace între SUA și Federația Rusă.
Potrivit Agerpres, premierul Ungariei a afirmat că strategia europeană în acest acest război s-a bazat pe patru piloni greşiţi, pornind, printre altele, de la premisa că sancţiunile vor slăbi Rusia şi că va exista o susţinere din partea întregii lumi, lucru care nu s-a întâmplat.
„În acest război, strategia occidentală se construieşte pe patru piloni. Este o strategie logică, raţională pe hârtie, poate este bazată şi pe cifre. Primul pilon este că Ucraina nu e singură, ci prin instructori militari anglo-saxoni şi cu armament NATO poate câştiga războiul împotriva Rusiei, ăsta e primul enunţ. Al doilea enunţ strategic este că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova. Al treilea pilon, al treilea element strategic, a fost că consecinţele economice ale sancţiunilor, care ne vor atinge şi pe noi, vom fi capabili să le gestionăm, adică pe ei îi va durea mai mult iar pe noi mai puţin. Şi a patra raţiune strategică a fost că lumea se va alinia în spatele nostru, deoarece noi avem dreptate. În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”, a declarat premierul Orban, potrivit traducerii oficiale.
El a menţionat că occidentalii trebuie convinşi să elaboreze o nouă strategie în cazul războiului din Ucraina.
„Este o chestiune de onoare şi o chestiune morală să ne spunem părerea şi punctul de vedere şi să-i convingem pe occidentali că, în loc de rapoarte goale de victorie, să elaboreze o nouă strategie. Dacă toate cele patru roţi au pană, avem nevoie de o nouă strategie în centrul căreia nu se află câştigarea războiului, ci negocierile de pace şi formularea unei propuneri de pace corespunzătoare. (…) Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a ruşilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina şi Rusia, asta ar fi esenţa unei nou strategii”, a spus Orban.
Radu Carp: Nu a spus că statele europene sunt complet discreditate
În opinia politologului Radu Carp, profesor în cadrul Universității din București, Orban nu ar trebui privind ca un aliat al Federației Ruse atunci când afirmă că puterile europene nu au capacitatea de a rezolva conflictul, în condițiile acestea nu se bucură nici măcar de încrederea Ucrainei.
„A spus că europenii au eșuat în aplicarea acordului de la Minsk iar Franța și Germania se bucură astăzi de credibilitate mai scăzută pentru a rezolva situația Ucrainei. A adăugat că asta se poate face abia după alegerile din SUA. În opinia sa, soluția ar fi negocieri bilaterale între SUA și Federația Rusă. Cred că vor exista discuții directe. Atenție, nu a spus că statele europene sunt complet discreditate. Ceea ce spune este adevărat. Nici Ucraina nu are încrede în Germania în momentul de față. Este opinia lui. Este de discutat aici dacă statele europene nu mai sunt acceptate ca parteneri de dialog. Nu știm exact cum vor arăta aceste acorduri de pace. Am văzut că acordul de ieri a fost sub egida ONU. Mi-aș dori ca un eventual acord de pace să fie tot sub egida ONU”, a explicat profesorul Radu Carp pentru Mainnews.ro.
Sursa foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Comentarii