Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


AEP, proiect de lege pentru organizarea alegerilor prezidențiale/Se va folosi sistemul SIMPV care va fi gestionat tot de STS

By Andreea Traicu , in Fara categorie Stirile zilei , at 22 august 2019 Etichete: , ,

Autoritatea Electorală Permanentă  a lansat în dezbatere publică proiectul de lege prin care se stabilește modul în care vor fi organizate alegerile prezidențiale atât în țară, dar și în străinătate. Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea alegerilor aparține Autorității Electorală Permanentă, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, prefecților și primarilor.

„Ministerul Afacerilor Interne va dispune măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii şi liniştii publice în localităţile ţării, pe întreaga perioadă electorală şi, în mod deosebit, în ziua votării, precum şi în zilele care premerg şi succedă acestei zile. Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, va menţine şi asigura ordinea publică în zona secţiilor de votare şi securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale din ţară, pe timpul transportului acestora la birourile electorale, respectiv la Biroul Electoral Central, precum şi securitatea pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.

Personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne va asigura paza sediilor Biroului Electoral Central, birourilor electorale judeţene, biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă şi ale birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară”, se arată în proiectul de lege supus dezbaterii publice. 

Se va folosi sistemul SIMPV, despre care PSD și ALDE spuneau că a fost folosit la fraudarea voturilor la europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că, și la alegerile din luna noiembrie, vor fi folosite tabletele pentru evitarea votului multiplu. De buna funcționare a tabletelor dar și a sistemului SIMPV se va ocupa Serviciul de Telecomunicații Speciale. Asta chiar dacă, PSD dar și ALDE au susținut că prin acest sistem au fost fraudate alegerile europarlamentare și au facut chiar și o comisie parlamentară pentru verificarea rezultatului votului. 

„Pentru remedierea deranjamentelor sistemelor informatice şi de comunicaţii utilizate în procesul electoral, prefecţii vor desemna la propunerea autorităţilor locale:

 1. a) cel puţin un informatician pentru fiecare comună;
 2. b) cel puţin doi informaticieni pentru fiecare oraş;
 3. c) cel puţin trei informaticieni pentru fiecare municipiu şi sector al municipiului Bucureşti.

Informaticienii vor primi pe bază de proces-verbal, de la reprezentanţii Serviciului de  Telecomunicaţii Speciale, echipamentele informatice necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură punerea la dispoziţie a terminalelor informatice utilizate în secţiile de votare, acesta va duce la îndeplinire următoarele măsuri tehnice principale:

 1. a) va asigura funcţionarea şi asistenţa tehnică a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal;
 2. b) va asigura serviciile de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date, necesare birourilor electorale din ţară;
 3. c) va asigura terminalele informatice necesare

Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, înregistrării video-audio a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor, precum și fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării.

Totodată, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va asigura funcționarea Centrului de suport tehnic prin care furnizează asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator din secţiile de votare, precum şi constituirea, la nivelul fiecărui judeţ, a unor centre de intervenţie operativă pentru remedierea eventualelor disfuncţionalităţi ale Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, precum și dotarea și funcționarea acestora”, se prevede in proiectul de lege al AEP. 

Proiectul de lege supus dezbaterii publice, conține și responsabilități ale primarilor, prefecților, Institului Național de Statistică, dar și ale Ministerului Afacerilor Externe.

Foto: INQUAM Photos/Alexandra Pandrea

Proiectul de lege este accesibil aici:

http://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2019/08/NF-masuri-prezidentiale-12-august-2019.pdf

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW