Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


AEP: Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă / Orban vrea să cheme partidele politice parlamentare la consultări

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 27 martie 2020 Etichete: , , ,

Conform Autorității Electorale Permanente, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus.

Scrisoarea a fost trimisă către președintele României, premier și către președinții celor două camere din Parlament

„Epidemia de COVID – 19  a generat multiple consecinţe negative şi a avut un impact major asupra întregii societăţi româneşti. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, ce ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un mare grad de incertitudine”, subliniază Autoritatea Electorală Permanentă, într-o scrisoare remisă mainnews.ro.

Constantin Mituleţu – Buică, președintele AEP, dă exemplul mai multor state care şi-au amânat alegerile şi referendumurile programate în acest an, cum ar fi Austria, Regatul Unit, Canada, India, Spania și Elveția.

Alegerile locale din România ar urma să aibă loc pe 28 iunie, iar hotărârile pentru organizarea lor ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu la 13 aprilie.

Conform AEP, „data de 1 aprilie 2020 reprezintă startul perioadei de înscriere online în Registrul electoral al alegătorilor cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze în străinătate sau prin corespondență la alegerile parlamentare”.

Președintele AEP mai menționează în scrisoare că, indiferent de varianta aleasă, organizarea scrutinului la termen sau amânare, „este necesară modificarea legislaţiei primare, ceea ce implică o durată minimă între 3 şi şase luni înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise”.

De asemenea, se mai precizează că depăşirea termenului de 13 aprilie pentru anunţarea datei alegerilor locale presupune prelungirea mandatului actualelor autorităţi locale, care se poate face doar prin lege.

Cu acest prilej, AEP transmite un proiect de modificare a Codului Administrativ, prin care, „pe durata stării de  mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni şi ale preşedinţilor de CJ se prelungesc până la depunerea jurământului de către succesorii lor”.

În proiect se precizează că  alegerile se organizează „în cel mult şase luni de la data încetării stării de  mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă”.

Reacția premierului: Voi chema partidele politice parlamentare la consultări

Premierul Ludovic Orban a afirmat că o decizie referitoare la organizarea alegerilor locale va fi luată în urma unor consultări cu partidele politice parlamentare

“Voi chema partidele politice parlamentare la consultări, aşa cum am anunţat pe tema asta, şi împreună vom analiza situaţia şi vom lua decizia legată de alegerile locale”, a declarat Ludovic Orban.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW