Tuesday, May 17, 2022
Jurnalism corect


AEP: 444 de secții de votare vor fi organizate în străinătate/ Partidele nu mai pot schimba candidatul

By Andreea Traicu , in Fara categorie Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2019 Etichete: , ,

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a anunțat vineri că s-au înființat 444 de secții de votare în străinătate. Peste patru milioane de buletine de vot vor fi trimise în secțiile din afara României. Buică mai spune că pe portalul www.votstrainatate.ro peste 40.000 de români s-au înscris pentru a vota în străinătate.

„39.000 şi ceva până în 40.000 de cetăţeni au cerut să le înfiinţăm secţie de votare acolo unde sunt peste 100 de cereri. Au fost înfiinţate sub 80 de secţii de votare la 100 de cetăţeni pe localitate sau grupuri de localităţi, iar la votul prin corespondenţă 41.002 (de cereri n.r.)”, a spus preşedintele AEP, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, șeful AEP susține că de această dată, procesul de votare s-a simplificat, astfel că într=o secție pot să se prezinte la urne chiar și 10.000 de persoane.

„Am membri din familie care sunt în străinătate şi cred că vor să se prezinte la vot, în primul rând aţi văzut, se creează şi nişte comunicări, mai socializează, mai stau de o cafea, o apă şi cetăţenii se duc şi pentru aceste lucruri la secţia de votare. Efortul a fost nu numai fizic şi logistic pentru a înfiinţa secţii de votare, ci şi financiar, dar democraţia e scumpă şi sigură, dar la fel s-au simplificat procedurile de votare, astfel încât să ne asigurăm că pot să voteze cu mult mai mulţi cetăţeni şi nu va mai fi o legendă că 3.000 de cetăţeni au votat într-o singură zi. Credeţi-mă, după estimările noastre pot să voteze chiar 10.000 de cetăţeni într-o singură secţie de votare pe acest proces simplificat şi tehnologizat la care pot vota nouă oameni în acelaşi timp, nu mai semnează decât electronic, nu mai sunt înscrişi de nimeni într-o listă pe hârtie, ci sunt înregistraţi, iau buletinul de vot, intră în cabină, se întorc”, a declarat Mituleţu-Buică.

Șeful AEP  a ținut să clarifice și situațiile în care tableta se blochează: sistemul a fost îmbunătățit, astfel că datele sunt memorate și, chiar dacă nu este conexiune la internet, acestea sunt apoi preluate.

„Dacă tableta e nefuncţională doar ca urmare a conexiunii la internet, toate informaţiile se memorează, când aceasta se conectează la internet transmite în sistem şi toate informaţiile sunt şi pe sistemul informaţional central (…) De fiecare dată când tableta nu are conexiune la internet, preşedintele secţiei de votare trimite un sms cu codul numeric personal către sistemul informatic electoral central să ştim că persoana e verificată şi nu a mai votat (…) Toate informaţiile care se află în sistemul informatic vor fi transmise în timp real şi pe serverele AEP”, a informat preşedintele AEP.

„Vorbim în ţară de un alt sistem de votare, votăm pe listele electorale permanente, avem oameni clar arondaţi, care sunt stabiliţi cu mult timp înainte (…). Dacă lucrurile vor funcţiona şi vom avea timp, nu ştiu dacă pentru la anul am putea să luam 40.000 de tablete, dar cu siguranţă va crea un precedent pentru 2024. Şi în ţară se poate vota în astfel de sistem, pentru că votarea se desfăşoară mult mai lejer şi mai sigur atâta timp cât tehnologizăm sistemul electoral”, a declarat preşedintele AEP.

El a menţionat că în prezent partidele nu-şi mai pot schimba candidatul. „În acest moment niciunul dintre candidaţi nu se mai poate retrage din cursa electorală şi rămâne pe buletinul de vot, dar probabil există opţiunea de a spune ca o altă opţiune să fie susţinută, dar rămâne pe buletinul de vot”, a menţionat Mituleţu-Buică.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW