Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, aleasă membru în Comitetul Permanent al OMS Europa

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a fost aleasă miercuri, 14 septembrie, membru în Comitetul Permanent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În Comitetul Permanent al OMS fac parte, pentru un mandat de 3 ani, reprezentanți aleși ai 12 din cele 53 de state membre ale regiunii. Între 2014 și 2017, Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, a făcut parte din Comitetul Permanent al OMS.

Adriana Pistol a fost directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și a fost numită secretar de stat la Ministerul Sănătății la finalul anului trecut.

O delegație formată din Alexandru Rafila, Adriana Pistol, consilierul prezidențial Diana Păun, președintele Ordinului Asistenților Medicali, Mircea Timofte și reprezentanți ai Ambasadei României în Israel a participat, între 12 și 14 septembrie, la reuniunea Comitetului Regional al OMS pentru Europa, organizată la Tel Aviv.

Temele întâlnirii au fost asigurarea accesului la servicii de sănătate a persoanelor cu dizabilități, strategia de digitalizare a sănătății 2023-2030, pregătirea sistemelor de sănătate în caz de urgență și reducerea și eliminarea bolilor precum TBC, HIV/SIDA și a hepatitelor virale ca probleme de sănătate publică.

Deficitul resurselor umane calificate în sectorul sanitar reprezintă o problemă la nivelul întregii regiuni, iar participarea Prof. Alexandru Rafila la sesiunea dedicată acestei problematici a fost apreciată și a dus la adoptarea unei agende concrete și a unui plan de acțiune care ar putea fi discutate în prima jumătate a anului viitor la București, într-o întâlnire la care să participe toți reprezentații statelor membre ale OMS Europa”, a transmis Ministerul Sănătății.

Totodată, delegația României s-a întâlnit cu ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz, unde au discutat pe tema cooperării bilaterale din domeniul asistenței medicale primare, asigurările sociale de sănătate, digitalizarea sistemului de sănătate și extinderea cooperării între universitățile de medicină dintre cele două țări.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *