Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Adrian Năstase își retrage tablourile de la Muzeul Național de Artă, după ce a fost acuzat că acestea ar fi false

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2024 Etichete: ,

Fostul premier Adrian Năstase a anunțat vineri, 26 ianuarie, că își va retrage tablourile expuse la Muzeul Național de Artă, după ce a fost acuzat că acestea ar fi false. 

Acuzații grave în legătură cu expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, găzduită de Muzeul Național de Artă al României. Istoricul de arta Adrian Buga susține că în cadrul evenimentului au fost prezentate mai multe lucrări aduse de familia fostului premier Adrian Năstase.

„Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase. Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”, a transmis Adrian Buga.

„Falsuri la limita ridicolului”

Teoria este susținută și de către preşedintele Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România. Fără să dea public numele operelor suspecte că ar fi fost falsificate sau ale celor care le-au adus, Pavel Şuşară susține că a sesizat Ministerul Culturii în legătură cu această situație.

„Trei expoziții de neratat la MNAR, Romul Ladea, Zoe Vida Porumb și Victor Brauner. Din păcate, iar aici nici nu știu dacă este vorba doar despre o incompetență impardonabilă sau, la fel de grav, despre o manevră conștientă de spălare a unor lucrări și de manipulare, prin ricoșeu, a pieței de artă, adică pur și simplu de complicitate, un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână, din expoziția Brauner, sunt falsuri la limita ridicolului. O asemenea alterare a unui act cultural major, comisă de o instituție publica de vârf, așa cum este MNAR-ul, nu poate fi trecută cu vederea nici de Ministerul Culturii, dar nici de instituțiile care trebuie să investigheze asemenea tipuri de infracțiuni”, a transmis Pavel Şuşară.

Năstase își retrage tablourile

În urma acestor acuzații, fostul premier, de două ori condamnat penal pentru corupție, a anunțat că își va retrage tablourile de la expoziție.

„Am crezut că pot participa la un eveniment deosebit cu câteva lucrări de artă pe care le consider interesante . Lucrarea „Affront” este, în opinia mea, una dintre cele mai interesante lucrări ale lui Brauner. Și am crezut că este bine că ea să fie recuperată și expusă pentru vizitatorii din țară. Se pare că nu este bine așa .Rămâne să ne jucăm între noi, în continuare , cu picturile lui Petrașcu, ale lui Tonitza, etc., care, din păcate, nu au cote ridicate în străinătate . De aceea am decis, că formă de protest, să retrag din expoziție  toate lucrările , nu numai pe cele expuse anterior la Piatră Neamț. (…) M-am înșelat, din păcate. În ceea ce privește lucrările, sunt convins că fiii mei vor știi să le păstreze sau sa le valorifice cândva. Posibil în străinătate”, a scris Adrian Năstase, pe blogul personal.

Muzeul Național de Artă: S-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi

De cealaltă parte, reprezentanții Muzeului Național de Artă susțin că tablourile ar avea autentificări ale unor experți recunoscuți.

Având în vedere solicitările mass media cu privire la acuzaţiile apărute în reţelele de socializare cu privire la existenţa unor falsuri în expoziţiile Romulus Ladea, Zoe Vida Porumb şi Victor Brauner, comunicăm următoarele: Expoziţia Romulus Ladea a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României şi a altor muzee din ţară, precum şi din colecţia familiei; Expoziţia Zoe Vida Porumb a fost organizată cu lucrări puse la dispoziţie de artistă; Expoziţia Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, din colecţii particulare din România şi Franţa. Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi şi prezenţa lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific. Prin urmare, Muzeul Naţional de Artă al României nu a luat cunoştinţă până în prezent de existenţa unor falsuri în expoziţiile pe care le-a organizat”, a subliniat instituţia.

Fostul premier, condamnat de două ori la închisoare

Adrian Năstase a fost premier al României în perioada 2000-2004. În anul 2012, a fost condamnat la 2 ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, după ce judecătorii l-au găsit vinovat de finanțarea ilegală a campaniei pentru alegerile prezidențiale. În anul 2014, fostul premier a primit o a doua condamnare, la 4 ani de închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că a primit sub formă de mită mai multe bunuri importate din China, în valoare de circa 630.000 euro.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW